Чому вашому виступу ніхто не повірить?

Перш за все оратор повинен викликати довіру. Якщо протягом вашого виступу аудиторія замислюється, чи приймати вас всерйоз, можете не сподіватися, що ваше послання матиме якийсь ефект.

Іноді ступінь вашої переконливості пояснюється вашою поведінкою не менше, аніж змістом вашого повідомлення.

Ось декілька найпоширеніших шкідливих звичок які поховають всі ваші зусилля донести думку до аудиторії.

1. Надмірна усміхненість

Ораторів часто вчать посміхатися, але багато хто перегинають в цьому палицю. Замість того, щоб посміхатися постійно, посміхайтеся спонтанно - посмішка повинна бути природною реакцією на певну частину вашого повідомлення або відгук аудиторії. Не потрібно наклеювати на обличчя незмінну посмішку, через яку ви виглядаєте дерев'яними, як лялька Барбі або Кен. Надмірна усміхненість виглядає фальшиво і значно знизить довіру до вас.

2. Надмірна енергійність

Кожному оратору необхідно проявляти легкість в спілкуванні. Швидка мова, активна жестикуляція і уривчасті рухи - все це викликає занепокоєння, а не ентузіазм. Через це ваша енергія виглядає занадто різкою, як відбійний молоток. Звичайно, варто потурбуватися про те, щоб ваші слухачі не заснули, але тут досить легко перестаратися. Занадто демонструючи енергію, ви нібито розмовляєте над аудиторією, а не з нею.

3. Підморгування

Підморгуючи, ви відправляєте повідомлення: «Зрозуміли?» Воно запрошує аудиторію до пошуків якогось неявного сенсу, чого ви, швидше за все, не хочете. Можна подумати, що підморгнувши один або два рази на ключові моменти, ви здастеся людиною розумною або інтригуючим, але найчастіше це буде коштувати вам довіри через нестачу ясності і очевидності.

4. Активне переміщення

Не потрібно безперервно ходити туди-сюди. Ваш рух під час виступу відволікає аудиторію. Люди більше звертають увагу на рух, ніж на те, що ви говорите. Потрібно уникати того, щоб оратори ходили і говорили одночасно, якщо тільки це не прохідні репліки. Як оратору вам не обов'язково зберігати повну нерухомість, але занадто багато руху говорить про те, що вся ваша мова по суті - всього лише прохідна репліка. Слухачі пропустять ключові моменти і почнуть сумніватися, чи можна вам довіряти.

5. Прояв нервозності

Ви вже знаєте, що не треба неспокійно пересуватися, але іноді буває важко уникнути дрібних рухів - особливо, коли ви нервуєте. Якщо смикати волосся, прикраси або одяг, можна відчути себе більш комфортно, але виглядати при цьому ви будете не дуже добре, і глядачі будуть шукати відповіді на запитання, чому ви так нервуєте. Вони побачать нестиковку між тим, що ви говорите, і тим, що демонструєте - і відчують ваше занепокоєння.

6. Стоїчний вид

Хоча надмірна енергійність може знищити довіру до вас, недостатня енергійність може зробити те ж саме. Занадто стоїчний вид може справити враження механічности - або, що ще гірше, показати, ніби ви щось приховуєте. Деякі думають, що потрібно зобразити серйозність, щоб вас сприймали всерйоз. Але якщо зайти в цьому занадто далеко, в кінцевому підсумку ви будете виглядати, як робот.

7. Зміна інтонації

Недавні дослідження були зосереджені на так званому «upspeak» - схильності завершувати пропозицію з більш високою інтонацією. Але головний ворог правдоподібності - занадто велика мінливість інтонації. Ваша інтонація повинна залишатися на тому ж рівні або слабшати до кінця пропозиції. Адже якщо ваш голос піднімається в кінці речення, воно звучить, як питання. Це може відняти переконливості у вашій мові. З точки зору слухачів, занадто багато варіацій інтонації у вашій мові - як поїздка на американських гірках: відволікає, а не приваблює.

Ваш авторитет оратора завжди залежить від того, що ви говорите, але настільки ж важливо те, як ви це говорите. Коли ви нервуєте, ці поширені шкідливі звички легко не помітити, але приділяючи трохи більше уваги тому, як ви виглядаєте і говорите, можна поступово добитися, щоб вас дійсно хотіли слухати.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство