Профілактичний огляд в гінеколога: кому, коли, як часто?

Турбота про себе складається з багатьох пунктів. Один із них — це вчасне звернення до лікарів для профілактичного огляду, моніторингу стану здоров’я. Жінкам, які прагнуть залишатися здоровими та активними, важливо відвідувати гінеколога регулярно — навіть тоді, коли нічого не турбує. Сьогодні приватний гінеколог у Львові розкаже, які обстеження варто проходити, і на які симптоми необхідно звертати увагу в першу чергу. 

Як часто відвідувати гінеколога?

Як мінімум, 1 раз на рік. Гінекологічний профілактичний огляд відіграє важливу роль у збереженні жіночого здоров'я і вчасному виявленні різних захворювань. Здійснювати регулярні візити до гінеколога важливо не лише для лікування вже наявних проблем, але і для їх попередження та виявлення на ранній стадії.

У клініці Medialt наголошують: звернутися до гінеколога позапланово варто, якщо у вас з’явилися наступні симптоми:

  • порушення менструального циклу;
  • кровотечі поза циклом;
  • припухлість, асиметрія живота;
  • біль та дискомфорт під час статевого акту. 

Перед візитом підготуйте ваші скарги та список питань, які плануєте поставити лікареві. Також будьте готовими до того, що гінеколог питатиме про тривалість циклу, дату останньої менструації тощо. 

Які гінекологічні обстеження варто відвідувати?

Це залежить від віку, стану здоров’я жінки та багатьох інших факторів. Зазвичай, окрім огляду гінеколога, пацієнткам можуть призначатися наступні обстеження:

  • УЗД органів малого тазу.
  • Кольпотест pH.
  • Цитологія на атипові клітини тощо.

Спектр досліджень обирається залежно від результатів огляду та актуальних скарг пацієнта. Додатково рекомендується проходити ПАП-тест 1 раз на 3 роки. 

Також розкажемо декілька слів про правила підготовки до візиту. Правила підготовки залежать від причини звернення. Проте є основні рекомендації:

  • утримайтеся від статевих контактів за 2 доби до візиту;
  • якщо це можливо, за 3 доби відмовтеся від використання внутрішньовагінальних свічок, гелів, мазей, тампонів;
  • дотримуйтеся стандартних правил гігієни. Голитися не обов’язково — робіть так, як вам комфортніше. 

Гінекологічний огляд є важливою складовою здорового способу життя для жінок різних вікових груп. Регулярні візити до лікаря дозволяють вчасно виявляти проблеми та забезпечувати належну турботу про жіноче здоров'я. Незалежно від віку чи попереднього анамнезу, важливо дотримуватися рекомендацій лікаря та регулярно звертатися на гінекологічний чек-ап. Будьте здорові!