Що робити, щоб не переробляти вашу роботу?

Уявіть, ви покликали друзів в гості і приготували для них смачну вечерю. Вони спробували, мовчки пішли, а потім повернулися з їжею на винос. Таку аналогію проводить UX-редактор Джессіка Сміт в статті «Stop Rewriting My UX Copy», намагаючись пояснити почуття редактора, коли його роботу переробляють без зворотного зв'язку.

Чому так відбувається і що робити?

Відсутній механізм зворотнього зв'язку

Фактично ніколи, замовник сам не розуміє, що йому не подобається і яким повинен бути результат. В такому випадку простіше накидати пару своїх варіантів. Правда, таким чином ви сформуєте відповідь замовника.

Рішення: будьте терплячі, просувайте цінність зворотного зв'язку. Якщо ваша робота не сподобалась, не впадайте в праведний гнів. Поясніть, як зворотний зв'язок допомагає вам робити свою роботу краще, запитайте, що саме не так з вашим варіантом, які саме моменти в ньому збентежили. Можна навіть запропонувати попрацювати над ескізом разом - налагодите контакт і покажете себе в справі.
 
Плутанина в процесах

Якщо немає чіткого алгоритму створення і узгодження роботи, рано чи пізно вам доведеться приймати або переробляти роботу іншого фахівця. 

Рішення: працюйте в одному просторі. А щоб зовсім не знати горя, домовтеся, коли і хто ходить до замовника.
 
Ви не сприймаєте зворотний зв'язок

Іноді люди так болісно сприймають будь-яку зворотний зв'язок, що простіше зайвий раз промовчати і тихенько написати щось своє.

Рішення: не приймайте критику на свій рахунок. Зворотний зв'язок про назву кнопки не має відношення до вашого професіоналізму - це стосується лише конкретного рішення. А невдалі рішення трапляються у всіх. 

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство