У двобої корупції та інновації - корупція завжди перемагає - чому?

Вже майже ніхто сьогодні і не пригадую про існування най-най-найінноваційнішого, най-най-найреволюційнішого проекту Kyiv Smart City на який місто витратило шалені гроші, і...

Проект просто зник. Розтанув немов примара. І ніхто в Києві не цікавиться куди пішли гроші? Хто винен в тому, що цифрова революція не відбулась? Хто майже 5 років активно підсапував бюджетні гроші - гроші киян і в результаті нічого їм не залишив на згадку!

А які амбітні були плани! До речі, плани нашого вже який рік незмінного мера!

Нагадати?

"2015 року на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Київський мер Віталій Кличко досяг домовленостей з німецькою компанією SAP про створення платформи для відкритого бюджету без залучення бюджетних коштів за прикладом досвіду американського міста Бостона".

А що далі? А далі 5 років "консультацій з громадськістю", створення та перетворення концепцій, меморандуми та протоколи, на поверхні, зовні.

А всередині?

Активна співпраця з ІТ-компаніями, які готові активно пиляти кошти під прикриттям процесу втілення концепції Kyiv Smart City в життя!

Чому ж так сталось, що Розумне місто так і залишилось примарою, як і продукти які були випущені в рамках проекту, як і відповідальність за гроші які були на цю ініціативу витрачені.

Чому на діяльність ІТ фахівців не звернули уваги правоохоронці які нещодавно проводили перевірку діяльности Комунальних (Корупційних) Підприємств міста?

Тому, що ІТ це заповідна територія на якій полюванням займаються ті, хто ніколи не підводив вище керівництво країни, як би часто воно не змінювалось.

Тому що ІТ це справжній корупційний конвеєр на якому вже все розподілено і досягнуті всі домовленості по розпилу та логістиці бюджетних грошей з їх перетворенням на чистий від податків кеш.

При всьому при тому, при всій цій корупційній красі, ніхто навіть і не намагається імітувати проникнення високих технологій у сферу управління нашої держави. Причин тут дві:

Перша: низький рівень компетенції держслужбовців консерваторів, які звикли до старих перевірених схем і не мають на меті щось міняти.

Друга: навіщо впроваджувати щось нове, коли можна взяти за безцінь щось старе та перевзути, а потім презентувати як фантастичне досягнення, як перемогу демократії, або як її люблять називати штатні громадські активісти корупціонерів - "е-дем" рішення.

Саме таким чином в Україні впровадили проект "Відкрите місто", саме таким чином зараз спекулюють на темі Розумних міст з проектом URBIO, за який кияни віддали 2 мільйони доларів.

При тому, поки продукт вже 3 рік як знаходиться в Києві в "дослідній експлуатації, вправні "підприємці" без жодних проблем "впроваджують" його по всій Україні!

Уявіть собі - місто заплатило за продукт 2 мільйони доларів, не отримало нічого, а по країні за кошт західних донорів гастролює бродячий цирк реформаторів продаючи громадам "досягнення української цифрової демократії"!

Перемога ж?

Несумнівно!

Особливо якщо зрозуміти, що займаються цифровізацією України зараз ті самі люди які свого часу виступали фундаторами концепції Kyiv Smart City! 

Ті самі люди які допомогали виправдовувати шалені трати на цифрову революцію Київа, засідаючи сьогодні в ще більш великих та комфортних кабінетах інноваційно розвивають країну з такою шаленою швидкістю, що бюджет не встигає наповнюватись!

А взагалі дуже цікава ситуація.

В Україні за 30 останніх років склалася така традиція, що кожна наступна версія влади розповідає про корупцію попередників, але чомусь випадково бере та ставить на посади осіб які безпосередньо допомогали попередній владі виправдовувати шалені бюджети на реформи, інновації та цифровізацію.

Розумієте?

Влада винаймає стерегти курник тих самих лисів, які так вправно виправляли кількість його поголів'я!

Чому влада йде на такий крок?

Мабуть, тому що єдине, що цікавить людей в великих кабінетах це максимально підвищити власні статки за той період, доти вони при владі.

І хто як не справжні реформатори, інноваційні корупціонери тут їм не стануть у пригоді?

Ну і на сам кінець.

Якщо ваша інновація не була прийнята в цій країні, якщо з вас за ваше бажання змінити країну зробили міського навіженого, то ви повинні зрозуміти одне. Вони не винні.

Насправді запиту на інновації немає на рівні суспільства, яке за 30 років ще не звикло думати як вільні люди і прагнути поліпшити своє життя.

Наше пострадянське суспільство все ще живе у печері і сприймає владу в нашій країні не як найнятих або наділених повноваженнями виконувати волю громади людей, а як своїх хазяїв-господарів.

Поки суспільство буде жити в цій парадигмі - корупція завжди буде перемагати, бо вона має певну мету і цілі.

Що стосується нашого суспільства, то єдине чим воно живе - це виживання. А те що вижити це не перемогти вони здається і не намагаються зрозуміти. Ось і маємо те що маємо...

P.S. Якщо ви не зрозуміли до кінця, чому 30 років ми з кожним роком ставали все біднішими, не дивлячись на той факт, що влада ніби змінювалась, то я вам відповім. Корупція завжди перемагає - тому, що люди які обслуговують вправну роботу її механізмів ніколи не змінювались! Тому, що ці все громадські експерти - реформатори, це головні прикривачі і виправдовувачі корупції. І якщо бути вже до кінця відвертим, то держава Україна стоїть на корупції і будь-яка по-справжньому антикорупційна діяльність - це антидержавна діяльність!

Дивіться також