В якому стані знаходиться державна система правової охорони інтелектуальної власності в Україні?

1 червня 2016 року Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням № 402-р схвалив Концепцію реформування державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні.

Цим розпорядженням Міністерству економічного розвитку і торгівлі разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади доручалось розробити та подати у місячний строк Кабінетові Міністрів України план заходів з реалізації Концепції, схваленої цим розпорядженням. Наразі 2021 рік.

Що відбулось з того часу?

Що вдалось реалізувати?

В якому стані перебуває державна система правової охорони інтелектуальної власності в Україні? Сергій Куценко, журналіст Укрмедіа, запросив прокоментувати ці питання Георгія Цимбалюка, який 18 років займався проведенням експертизи об’єктів промислової власності, обіймаючи посаду експерта у ДП «Укрпатент».

Так сталось, що в день коли знімалось це інтерв'ю, а саме 31 березня 2021 року з нагоди 30-річчя створення господарських (арбітражних) судів України проходив круглий стіл "Інтелектуальна власність: розвиток законодавства та еволюція господарського судочинства", організований Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду у співпраці з проєктом Ради Європи "Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя".

Метою заходу було експертне обговорення таких питань: еволюція правової охорони інтелектуальної власності в Україні; актуальні проблеми права інтелектуальної власності; законодавче забезпечення, якість законодавства; визначення питань, що виникають на практиці та потребують законодавчого врегулювання; виклики, які постають під час розгляду спорів, пов'язаних із захистом прав на об'єкти інтелектуальної власності; міжнародні аспекти захисту права інтелектуальної власності.

Тому, друзі, запрошую подивитись вас інтерв’ю з Георгієм Цимбалюком, подивитись запис круглого столу, що відбувся у ВСУ, і долучитись до дискусії:

А в якому насправді стані перебуває зараз державна система правової охорони інтелектуальної власності в Україні. Буду вдячний за ваші коментарі, пропозиції, думки.