Чи має президент займатись питанням ціни на паливо?

Я вже не пам'ятаю хто з наших одіозних політиків на якійсь з нескінченних зустрічей розповідав про те, що ми українці тупі і вважаємо що з будь-якою нашою проблемою треба бігти до царя-президента і вимагати його безпосереднього втручання, участі і її розв'язання.

Він дуже коректно поясняв аудиторії, що не слід кожного раду просити президента замінити лампочку у під'їзді коли вона перегоріла. І мені дуже його думка сподобалась. Особливо в розділі де ми тупі.

Пройшло з десяток років і ось сьогодні, коли я читаю приємні для країни новини про те, що в результаті зустрічі президента з представниками АЗС ціну на бензин та дизель в Україні буде знижено, в мене виникає враження, що ми мали рацію і у нас дійсно нічого неможливо зробити без президента.

І це дуже насправді дуже велика проблема.

Особиста зустріч президента з представниками бізнесу з питання реагування на зміцнення гривні, це дуже важливий індикатор який вказує, що в Україні не працює жоден з ринкових механізмів, ціноутворення у нас проходить у вигляді зговору монополістів, а правоохоронні служби та регуляторні комітети навіть не імітують діяльність в напрямку запобігати таким ситуаціям!

Ви розумієте, що в будь-якій країні з ринковою економікою в принципі неможлива ситуація коли всі оператори ринку утримують одну і ту саму ціну на продукцію і одночасно ніяк не реагують на зміну курсу. Ви розумієте, що це свідчить про наявність змови операторів ринку і цією справою повинні займатись АМКУ, МВС та СБУ, а не президент, витрачаючи на таке банальне питання свій шалено дорогий та цінний час.

В країні з ринковою, а не наскрізь корумпованою тіньовою економікою це питання не було б і близько в полі зору президента.

Так само як і питання теплопостачання і якості послуг ЖКГ.

У нас в країні працюють і отримають достатньо непогану зарплатню міністри, апарати міністерств і ціла купа інших органів влади у яких в службових обов'язках прописано робити все, щоб такі ситуації не виникали у принципі.

Але...

Президент зустрічається з монополістам і майже на колінах просить відреагувати на курс, який виріс на 20 відсотків, на що вони, ніби насміхаючись знижують ціну на гривню...

Немає слів.

Як і немає розуміння: Пане президенте, ви впевнені, що у вас вистачить часу зустрічатись буквально зі злочинцями по кожному дрібному питанню? Чи може треба щось змінити в Уряді і його складі, щоб схожі до цього питання не виникали взагалі і вирішувались в автоматичному режимі без вашого втручання?

Невже в Україні немає органу який би міг зайнятися монополіями і коригуванням цін? Та органу який би вбачав в цьому правопорушення і не зустрічався та прохав чи попереджував, а припиняв би діяльність таких суб'єктів або штрафував їх?

Якщо немає, то вибачте чим займається ціла армія держслужбовців? Готує класні презентації та запашну каву керівництву?

Може з цього треба розпочати реформу уряду?

Дивіться також