Провокації на Закарпатті аналіз інформаційної атаки проти України

Зранку декілька “українських” ТГ-каналів поширили відео в якому молодик в балаклаві погрожував угорськомовним мешканцям Закарпаття розправою за будь-які спроби сепаратизму.

Ось це відео:

А ось текст промови провокатора:

“Ми знаємо кожного з вас хто отримав паспорт та отримує якісь гранти від мадяр

Запам'ятайте ми прийдемо до вас, ми повсюди, скрізь. Ми знайдемо вас.

Ми знаємо де ви працюєте, де ви живете, де вчаться ваші діти.

Уважно слідкуйте за своїми ДУМКАМИ!!!

І за своїми мріями про автономію.

Інакше ми прийдемо за вами і за вашими дітьми”.

Не особливо вдаючись в деталі вже на рівні мінімального аналізу промови зрозуміло, що це відео типовий приклад створення умов для звинувачення держави Україна в тероризмі.

Чому?

  1. По-перше, провокатор ніби належить до “Правого сектора”, організації яку на Росії Кремль відніс до терористичних (а акцент робився знову ж таки на державний тероризм, ну і не варто вам нагадувати напевно про “візитівку Яроша”).
  2. По-друге, провокатор у своїх погрозах постійно натякає на своє “обізнаність”, ніби він має доступ до баз приватних даних, що за задумом авторів відео повинно свідчити про тісну співпрацю СБУ з “терористичною організацію”.

Таким чином ми бачимо, що головна мета автора це спроба створити передумови для міжнаціонального конфлікту.

Ну ніби все зрозуміло, Кремль у черговий раз створює умови для конфлікту, ан ніт.

Якщо розкласти в календарній послідовності низку інфоприводів в яких згадуються угорці та Правий сектор ситуація стає ще більш цікавою.

1. 23 листопада Жовтневий районний суд міста Запоріжжя видає ордер на обшук в функціонерів благодійного фонду Василя Брензовича..

2. 26 листопада новинний портал “Лента.Ру” розміщує матеріал в якому згадується “Правий сектор”: «Я украинец второго сорта» Вербовщик «Правого сектора» сидит в российской тюрьме. Что он думает о русофобии и Майдане?

3. 27 листопада на YouTube публікують відео з погрозами українцям з угорським корінням, яке пізніше видаляють за порушення умов користування YouTube.

4. 29 листопада угорське видавництво karpatalja.ma яке управляється громадською організацією Pro Cultura Subcarpathica і має достатньо вузьку аудиторію та охоплення, публікує новину “Ультраправий активіст погрожував у Берегшасі” (автоматичний переклад Google):

Цікаві коментарі дописали фоловери на сторінці сайту у соцмережі Фейсбук, наведемо декілька:

5. 30 листопада виходить другий матеріал розслідування на новинному порталі “Лента.Ру”: «Я буду везде, где разжигают ненависть» Вербовщик «Правого сектора» — о том, как российскую молодежь превращают в опасных радикалов

6. 30 листопада о 8.30 ранку СБУ проводить обшуки у будівлі Угорського коледжу Закарпаття. СБУ перевіряє інформацію про причетність Благодійного фонду Угорського коледжу до діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України. Під час обшуків оперативники виявили друковану продукцію, яка пропагує ідеї «Великої Угорщини» і створення угорської автономії на Закарпатті. СБУ вилучила комп'ютерну техніку, засоби зв'язку та інші речі, які можуть бути речовими доказами.

7. 1 грудня найбільш популярні ТГ-канали України активно поширюють відео яке “було видалено з YouTube”, але дивним чином знову зявилось.

Коментарі які супроводжують відео:

  • “"Следите за своими мечтами про автономию, иначе мы придём за вами и вашими детьми" После вчерашнего видео с закарпатскими сепаратистами, активизировался "Правый сектор". Неизвестный боец в балаклаве пригрозил, что знает, где живут, работают те, кто получил паспорт гражданина Венгрии и получают оттуда какие-то гранты”. (вочевидь автор допису не в курсі коли зявилось відео).

  • “Вот пошли провокации, которые играют на руку России, а наше СБУ спит! Кто-то сознательно превращает Закарпатье в горячий регион из-за желания стать Главой областного совета”.

Є правда і дуже тверезі коментарі:

  • “Главная задача раскачка ситуации внутри страны, а также подогреть конфликт между Венгрией и Украиной. Записанное видео в масках, любимый почерк кремлевских кураторов, которые штампуют их пачками”.

Я ні на що не натякаю, але якимось дивним чином ми бачимо, що поява в російському інфопросторі Правого сектору в певній конотації збігається по часу з появою відео в YouTube, а потім з реакцією на нього на маловідомому сайті угорців Закарпаття.

Дивний збіг?

Можливо.

Але як мені казав знайомий слідчий, збіги звичайно можливо і бувають, але за все своє життя я не зустрів жодного.

Принаймні активність кремлівських ЗМІ свідчить про те, що цей інфопривід виник не безпідставно. 

А якщо ще додати, що Угорщина це сьогодні єдина країна яка заважає Україні стати країною НАТО, то взагалі все стає на свої місця.