Святошинські дачі на межі знищення

Ця ошатна одноповерхова будівля, фасад якої прикрашено античними статуями каріатидами, була зведена в 1905 році в самий пік розбудови елітного приміського селища Святошин. Тут влаштовували дачі заможні кияни, політики та інтелігенція тих часів. Дачний будинок з богинями каріатидами належав родині Гудшон. 

Як відомо, Володимир Гудшон був одним з найкращих фотографів старого Києва. Разом зі своїм однодумцем вони заснували фотоательє “Гудшон і Губчевський”, що розташовувалось на вул. Прорізній, 23. Тут фотографувались майже всі мешканці міста! Також Гудшон входив у спілку фотохудожників ‘’Дагер’’, членами якої були такі відомі українці як Микола Пимоненко, Василь Кульженко, Микола Біляшівський та інші. 

Збереглася рідкісна світлина, де знаменитий фотограф відпочиває у Святошині у власній садибі. Його будинок з дубово-сосновим парком являв собою рідкісний зразок повністю збереженої дачної ділянки, характерної для початку минулого сторіччя. Майже з 500 дач вціліло лише декілька. Нажаль, нещодавно майже повністю знищено зелені насадження. На черзі й сама дача Гудшон, яка не дивлячись на охоронний статус може бути зруйнованою.

Дивіться також