Як Ютуб мало не накрився мідним тазом прямо на старті

1. Youtube було відкрито в 2005 році як відеосайт для знайомств. Ідея була в тому, що люди будуть завантажувати на сайт відео з розповіддю про себе.

2. За перші п'ять днів на сайт не було завантажено жодного відео. Ситуація не змінилася, навіть коли засновники пообіцяли по $ 20 кожній дівчині, що завантажать відео.

3. Якби засновники вперлися, то, можливо, і з ідеї відеознайомств що-небудь вийшло. Але вони відмовилися, переключившись на ідею сховища будь-яких відео. Через місяць після перезапуску вони мали 30 тисяч відвідувачів в день, через півроку - два мільйони.

4. Усередині обох варіантів Ютуб була прикручена одна і та ж технологія. А позиціонування було зовсім різним.

5. І це нагадує нам про те, що популярна фраза розробників «Ми зробили технологічну платформу, яку можна використовувати для чого завгодно» - не має великого сенсу. Тому що вся фішка не в платформі і не в технологіях. А як раз в тому - «для чого» все це.

Мораль проста. Не потрібно на старті витрачати час, щоб створити універсальну платформу для чого завгодно. Краще зробити більш примітивне рішення для конкретного завдання. Це швидше, дешевше і має більше бізнес-сенсу.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство