🇨🇳 Китайське економічне диво під загрозою: влада вливає трильйони в банки для запобігання кризи

Вперше з кінця 1990-х років уряд Китаю оголосив про масштабну екстрену підтримку найбільших банків країни, щоб уникнути краху фінансової системи. За даними Bloomberg, йдеться про велику суму в 2 трильйони юанів (понад 283 мільярди доларів), які спрямовані на стабілізацію економіки.

Китайські банки, навіть найбільші, стикаються з гострою нестачею ліквідності на тлі кризи в будівельній та рієлторській галузях. У цьому секторі накопичились значні обсяги неповернених кредитів, що поставило фінансові установи під загрозу. Додатковим ударом стало скорочення доходів банків, спричинене зниженням кредитних ставок. Це рішення китайської влади було спрямоване на стимулювання слабкого економічного зростання, однак негативно позначилося на банківському прибутку.

Міністр фінансів Китаю також повідомив, що державний бюджет цього року не зможе досягти запланованих показників, і дефіцит становитиме 4,06 трильйона юанів (574 мільярди доларів). Ці події ставлять під сумнів подальший розвиток китайського економічного дива, яке протягом багатьох років захоплювало світ