Держдума Росії зобов'язала соцмережі блокувати мат, та ввела цензуру в ЗМІ

Відтепер соціальні мережі будуть повинні блокувати заборонену інформацію протягом доби з моменту отримання заяви від користувача.

З 1 лютого соцмережі будуть зобов'язані самостійно виявляти і блокувати заборонений контент, в тому числі рекламу дистанційного продажу алкоголю і інтернет-казино, дитячу порнографію, інформацію про наркотики, заподіянні шкоди здоров'ю і самогубство, заклики до порушення закону.

Цей указ стосується інтернет-ресурсів з персональними сторінками, доступ до якого протягом доби становить понад 500 тис. російських користувачів. Вести реєстр соцмереж буде Роскомнадзор.

Іноземним інтернет-платформ, в тому числі Twitter, Facebook і YouTube, буде загрожувати покарання за обмеження доступу до інформації по расової, національної та політичної приналежності. Закон передбачає можливість блокування, уповільнення трафіку і адміністративних штрафів. 

Також депутати Держдуми прийняли закон, який передбачає введення кримінальної відповідальності за поширення наклепу в інтернеті. Відтепер за наклеп в інтернеті, ЗМІ або в публічному виступі загрожує штраф до 1 млн руб., Арешт до двох місяців або позбавлення волі до двох років. Посилюється відповідальність і за іншими ознаками:

За наклеп з використанням службового становища загрожуватиме позбавленням волі на строк до трьох років.

Наклеп про те, що особа страждає на захворювання, що становить небезпеку для оточуючих, - позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Наклепницькі звинувачення в скоєнні зґвалтування, тяжкого або особливо тяжкого злочину будуть загрожувати терміном до п'яти років.