Команда міністра оборони Рустема Умєрова під "стандартом НАТО" прописує умови для закупівлі конкретних виробників такмеду

Департамент охорони здоров’я Міністерства оборони України, який очолює Оксана Сухорукова, налаштований на те, щоб повністю виключити українських виробників засобів такмеду із процесу закупівель для Збройних Сил України, і обмежитися виключно засобами іноземного виробництва, ховаючи цей намір під риторикою про перехід на стандарти країн НАТО. Проте стандарту НАТО як такого немає. 

Кожна країна сама затверджує цей стандарт, який стосується принципів надання домедичної допомоги на полі бою. Це аж ніяк не про конкретних виробників, як вважає Оксана Сухорукова та Наталія Калмикова.

Вітчизняна галузь такмеду виробляє всю лінійку медичних виробів, які присутні в аптечці у солдата. Вибір насправді достатньо широкий, з більше ніж трьох найменувань кровоспинних турнікетів різних виробників, цілого ряду українських кровоспинних гемостатичних бинтів, назофарингеальних трубок, вироблених в Україні оклюзійних наліпок, бинтів, пластирів, і закінчуючи навіть перев’язувальними бандажами та іншими засобами.

Проте чиновники Міністерства оборони України докладають максимум зусиль, щоб таких виробників в Україні не було. Можливо, відповідальні органи повинні перевірити таку завзяту боротьбу з українськими виробниками тактичної медичної продукції. Тим більше, що президент України Володимир Зеленський ініціював програму "Купуй Українське".