Заява незалежної делегації українських жінок в ООН

Ми, членкині розширеної незалежної делегації українських жінок в ООН, приймаючи участь у роботі 67 Сесії Комісії ООН із справ жінок (CSW67-2023), висловлюємо велике занепокоєння геополітичною ситуацією в світі і зокрема в Україні, де прямо зараз відбувається кривавий геноцид українського народу не дружньою державою сусідом - членом ООН - Росією.

Ми, жінки України, висловлюємо своє високе нерозуміння неефективності міжнародному механізму ООН блокування кривавих дій Росії щодо України, Грузії, Сирії, Придністров'я та інших країн військової агресії в втручання Російської Федерації. 

Ми, жінки України, висловлюємо високе невдоволення неможливістю закрити небо над Україною і зупинити ядерні погрози країни - членкині ООН - Росії. 

На 14 жовтня 2022 року збройними силами Росії вбито 418 дітей, поранено – понад 789. Пошкоджено 2328 закладів освіти. З них 289 зруйновано повністю. Від початку війни пошкоджено або зруйновано 978 закладів охорони здоровʼя. Кожного дня гинуть сотні українців. Офісом Генерального прокурора України задокументовано більше ніж 13000 злочинів окупантів, що вчинено у період широкомасштабного вторгнення РФ. Розмінування український територій буде тривати не менше ніж 100 років. Загальна сума руйнувань складає більш ніж 127 млрд. дол. Моральна і матеріальна шкода втрати близьких не має одиниць виміру… 

“Сонячний хлопчик народився десять років тому. У сім'ї IT-фахівця та вчительки англійської мови. Він був маленьким дивом — зі своїм яскраво-рудим волоссям і величезними зеленими очима. З самого першого дня сім'я робила все для сонячного хлопчика. Заняття англійською мовою, уроки гри на фортепіано, шахи, робототехніка – він так хотів спробувати все. Він отримав свою головну партію в Gruffalo та виступив на найбільшій сцені свого міста у віці 7 років. Саме тоді сонячний хлопчик виявив, що він справді талановитий. Він вступив до театральної школи і став маленькою зіркою. У віці 9 років він зіграв головну роль у «Лускунчику». Саме тоді він закохався у музику Чайковського. Його дитинство закінчилось 24 лютого 2022 року. Мати хотіла забрати його з країни, але він відмовився залишити батька. Тому вони переїхали до столиці — до «безпечного» місця. Сонячний хлопчик ніколи вже не був тим самим. Він боявся сигналів тривоги, гучних звуків. Він сумував за своїми друзями та своїм театром. Сонячного хлопчика було вбито російською ракетою 10 жовтня в Києві дорогою до школи…”, - і це лише одна єдина історія, а таких вже тисячі, і буде ще безліч, якщо ми разом не зупинимо це раз і назавжди.

Ми, жінки України, звертаємося до Генерального Секретаря ООН та до всіх країн - членів ООН з проханням терміново внести зміни в Статут ООН, що унеможливлюють країнам - членам Організації Об'єднаних Націй скоювати масове вбивство дітей та мирного населення, руйнування їх життя, знищення економіки країни, анексію територій незалежних держав країнами. 

Ми, жінки України, вимагаємо терміново започаткувати та імплементувати юридичний механізм ООН щодо покарання країн - членів ООН за масове знищення людей, будівель, критичних об'єктів інфраструктури, міст і селищ та військову незаконну анексію територій. 

Ми, жінки України, вимагаємо позбавити Російську Федерацію права голосу, в ООН, права формувати делегації в ООН, а також права вето в ООН. 

Ми, жінки України, вимагаємо притягти до відповідальності Росію - країну - члена ООН та її військове і політичне керівництво за масовий терор на території нашої держави.

Ми, жінки України, вимагаємо повної матеріальної і моральної компенсації наданих збитків українським родинам, громадам і країні в цілому. 

Російська Федерація Не має бути членом Ради Безпеки ООН! МИ МАЄМО БУТИ ПОЧУТИМИ!!!

Всі люди демократичного світу вимагають встановлення справедливості за порушення встановлених ООН норм міжнародного права. Всі люди демократичного світу відчувають велику небезпеку життю своїх родин від ядерного шантажу імперських амбіцій російської еліти, що претендує на елітарність у світі. Ця загроза має залишитися у минулому. 

Сучасний світ не має бути світом варварів, орди та кривавих вбивць. Сучасний світ має бути світом взаємоповаги, взаємодопомоги та взаємодії. Сучасний світ має бути монополією людяності. 

Прямо зараз, мільйони з нас, українців, у всіх куточках світу отримують неймовірну допомогу від простих людей, що демонструють відкритість свого серця та щирість любові до ближнього. Щедрість допомоги вражає. Від імені кожного, хто отримав допомогу, ми висловлюємо велику вдячність світовій спільноті. 

Ми відчуваємо, що горе українців є бідою всього світу. Усі люди світу розділяють наше горе. Ми відчуваємо як люди всього світу сконцентровані на встановленні справедливості та праведного покарання тих, хто робить криваві зусилля отримати можливість стати примою геополітичної мапи світу. 

Ми бачимо як змінюється світ. Ми бачимо, що сучасні інститути лідерства, де домінують чоловіки, не відповідає вимогам сучасного світу. Ми бачимо, що державні системи не задовольняють потреб людини. Ми бачимо, що каральні державні механізми підсилюються, що в свою чергу, призводять до збільшення дистанції між владою і громадою. Ми бачимо як зростає недовіра до еліт та державних інституцій. 

Ми, жінки України звертаємося до жінок світу підсилити свої спільні зусилля для створення балансу в світі. Ми маємо взяти на себе відповідальність за життя людини. Ми маємо стати лідерами партнерської взаємодії, де зберігається норма людських відносин та спрямовуються дії на збереження життя наступних поколінь.

Дивіться також