Зустріч з Александром Февром

Надзвичайно цікава та інформативна зустріч в Мерії Страсбурга з Александром Февром, начальником проектів участі громадськості адміністрації міста Страсбург, за участі Олексія Резнікова, заступника голови КМДА, Марини Хонди, директорки департаменту суспільних комунікацій КМДА, НУО Києва та команди експертів Ради Європи.

Страсбург - це місто-приклад для усієї Франції стосовно забезпечення участі громадян у процесі прийняття рішень.

Так, окрім електронних інструментів (бюджету участі та е-петицій) громадяни можуть долучатися до процесу прийняти рішень через інші механізми, які до слова, гарантують широку інклюзивність для різних груп населення.

Наприклад, у кожному районі міста є квартальні ради, які беруть активну участь у реалізації проектів у власному районі у співпраці з представниками органів публічної влади Страсбурга.
Склад цих рад оновлюється кожні 3 роки. Частина складу обирається шляхом голосування, частина - методом жеребкування, враховуючи репрезентацію різних вікових категорій, пропорційне перед ставлення чоловіків та жінок тощо. Таким чином квартальні ради є дійсно репрезентативними та збалансованими.

Загалом громадська участь Страсбурга опирається на 4 основних стовпи.

Перший - це інформування мешканців міста стосовно перспективи реалізації проектів у відповідних районах, безпосередні зустріч з мешканцями цих районів.

Другий - консультування органів влади міста з мешканцями, опитування іх думки стосовно вирішення відповідних питань.

Третій - погодження проектів, переговори між представниками мерії, адміністрації міста та громадою.

Четвертий - спільна розробка та реалізації проектів разом з мешканцями та предствниками органів публічної влади.

Також міська влада Страсбурга проводить активну комунікацію, стосовно підвищення обізнаності мешканців про механізми участі.