Лобізм під час війни

Я завжди дивуюсь тій несамовитій енергії, яку витрачають люди на те, щоб не помічати, що в країні війна. На скільки зламаний має бути барзометр, щоб під час війни продовжувати заколочувати бабло прикриваючись черговими ширмою ліберальних ідей.

Черговий цікавий витвір лобіського мистецтва став законопроект 7461 н.д., який пропонує дві речі:

- виключити з мобілізації всіх моряків;

- дозволити морякам виїжджати за межі України.

Це все обґрунтовується великою користю від того бабла, які моряки можуть привезти в країну і тим, що в Україні в них немає роботи.

1. Хто стоїть за законопроектом.

Скоріш за все даний законопроект був розроблений за ініціативою «Всеукраїнське об’єднання крюінгових компаній». До речі в їх членах досі рахується російська компанія «Сифактор». Не слід думати, що ВОКК якась проросійська організація, зовсім ні. Їм принципово пофіг все, що не стосується моряків і грошей.

2. Право на роботу, ухилення від мобілізації, хабарі

Роботи зараз немає не тільки в моряків, але й в багатьох інших хлопців. До речі зарплата в ЗСУ під штуку баксів, а з бойовими всі три. Навчання організують броню дадуть волонтери. Але ж я щось не бачив черг з моряків в воєнкомати. Тож тут питання не в грошах, і не в моряках. А в крюінгах, які заробляють на моряках.

Адже з початку війни саме вони втрачають сотні тисяч доларів, на хабарях. Так-так, саме на хабарях. Адже моряків за кордон вони і так працевлаштовують, але за хабарі, які йдуть воєнкомам і погранцям. Такса 3000$ - 5000$.

Моряки як ходили в рейс так і ходять, просто такса відкату зросла.

Тож крюінги скинулись і піднайняли професійних активістів з USU, яких фінансує російська компанія "Трансшип", вкинули бабло на лоббізм в Урядовому кварталі і з'явився законопроект, який не пропонує нічого окрім створення привілейованої касти VIP-заробітчан, яких не можна мобілізовувати.

Але як я казав проблема в іншому. В збереженні бабла крюінгів, і щоб моряки-заробітчани реально приносили користь державі хоча б на рівні податків. Врешті-решт, не всім бути воїнами, та і треба відвикати від звички давати хабарі.

3. Варіант вирішення проблеми

- броня від мобілізацію лише тим морякам, які задіяні на українському флоті; (вибачайте пацани, але захист Батьківщини це святий обов’язок кожного громадянина)

- переведення моряків-підфлажників на ФОП-3. Від 6.5% податків вони не збідніють, але хоч якось долучаться до оборони України;

- зарплата моряків-підфлажників має йти лише на рахунки в українських банках і зніматись може тільки в Україні (або ліміт на виведення коштів через інші країни). До речі це б правило я ввів по всіх військовозабов'язаних чоловіків з України.

Заборону на виїзд за кордон, я б пом’якшив адже зараз вона не дає нічого окрім можливості збагачуватись окремим посадовцям.

Що це дасть. Заробітчани працюють, держава отримує податки, банківська система ліквідність, хабарі припиняються і одеські прикордонники більше не мучаються думкою куди б ще діти свіженаграбоване, крюінгі – отримають робочу силу і бабло.

P.S. В світлі цього, в мене питання до ВОКК, навіщо ви переплачуєте проросійським лобістам, коли можна переплачувати проукраїнським?)

 

 

Дивіться також