Наступний опалювальний сезон під загрозою — 2 групи вугільних компаній зривають його вже зараз

На вугільному ринку спостерігається критична ситуація - його паралізували дві групи компаній, які зривають закупівлі вугілля, виставляючи на тендерах нереально низькі ціни (тонна може коштувати дешевше за 1 яйце!), а потім не виконують постачання, але при цьому не дають працювати нормальним компаніям. 

У розслідуванні називається, що в першу групу входить "Коал енерджі груп", "Енергопостач трейд", "Ресурс профгруп", "Будівельна компанія "Січ", "Укрмегатек", "Енерраопт", "Легард груп" і "Асгард мега груп". У другу - "Нафтоагросервіс", "Західмаркет", "Енерго восток антрацит" і "Промтопресурс".

Реальна ціна енергетичного вугілля українських шахт зараз - 8 тис грн за тонну ДГ (13-100) зольністю до 14%, але ці компанії виставляють занижені ціни на рівні близько 6 тис грн за тонну, виграють тендери, а потім розривають договори. "Західмаркет" виставляв ціну і в 250 грн за тонну, а "Енерго восток антрацит" - взагалі 2,75 грн за тонну. 

Єдина мета компаній, які пропонують вугілля дешевше за яйце, - це зірвати закупівлі та не дати можливості іншим підприємствам виграти на торгах за реальними ринковими цінами. Створюється цілком реальна загроза зриву опалювального сезону".