Одвічне українське свято Покрови Пресвятої Богородиці

Сьогодні Україна відзначає світле та радісне свято Покрови! Цей день про святість боротьби багатьох поколінь українського народу за свою землю, свободу та віру. З часів Русі наша нація, з особливим трепетом ставитися до постаті Богородиці, а борці за Україну в різні століття вірили, що Діва Марія покриє їх та їхню землю омофором для захисту від усіх бід. 

Упродовж століть й українські князі, королі та військо обирали Діву Марію за свою Покровительку та Опікунку. Ярослав Мудрий з вдячності за перемогу над печенігами збудував храм Благовіщення на Золотих Воротах, і там віддав народ під опіку Божої Матері. Князь Мстислав звів церкву Діви Марії на честь перемоги над черкесами. А Галицький король Данило віддав багаті дари та молиться у Холмі після успішного походу на Чехію.

Особливе ставлення до Покрови було в українських козаків, запорожці вважали Богоматір своєю заступницею. А ікона Марії з омофором була у кожному козацькому курені, а головна січова церква завжди була Покровською. З’явився навіть особливий тип ікони – «Козацька Покрова», на якій зображували козаків та їхніх старшин під розпростертим покровом Богородиці. Коли ж козацтво бажало обрати нових членів старшини, то збиралося саме у цей день.

І саме з багатовікової пошани українців до Діви Марії Українські націоналісти проголосили 14 жовтня Днем створення УПА у 1943 році, і саме з великої пошани до нашої Покровительниці ми українці відзначаємо справжній День захисника України!

І в такі неспокійні часи, коли на сході 8 рік триває війна українцям варто пам'ятати славетні та героїчні сторінки своєї історії й будувати майбутнє з рішучістю та завзятістю! Нехай вас не розчаровує ситуація, яка складається у нашій державі останнім часом. Усі продажні політики, корупціонери та зрадники - тимчасові. А Україна буде вічною.

Вітаємо фронтовиків і просто всіх українців із цим величним Святом!

Слава Україні!