Про Козине болото і водойми Києва. Важливо знати, щоб оберігати.

В цьому році це вже друга зустріч з Віктором Вишневським – доктором географічних наук, професором. І кожна зустріч знакова, надзвичайно інформативна, важлива для усієї Екоспільноти Києва.

14 січня 2021 року ми розмовляли з Віктором Вишневським про Водну стратегію Києва, про ідею розробки такого стратегічного документу, хто був автором проекту стратегії, для чого потрібно прийняття Водної стратегії Києва, як захистити від знищення землі водного фонду, що заважає нам добитись в Києві безапеляційного виконання вимог Водного Кодексу України, чому до цього часу на Публічній кадастровій карті відсутні відомості про водні об'єкти Києва.

Були величезні сподівання, що нас почують посадовці КМДА, депутати Київради, і одразу почнуть діяти заради прийняття Водної стратегії Києва.

Нажаль цього не сталось…Ми продовжуємо спостерігати вкрай негативну ситуацію зі ставленням до водних об’єктів. Наступ на озера продовжується. Наразі - озеро Небреж, озеро Жандарка і багато багато інших водойм м.Києва опинились під загрозою знищення.

І ось друга зустріч.

Поводом для неї стала нова книга Віктора Вишневського «Водойми Києва» та Указ Президента України №111/2021 від 23 березня 2021 року введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 березня 2021 року «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації». Так так, друзі, не дивуйтесь – саме Указ Президента.

Відповідно до цього Рішення РНБОУ  Кабінету Міністрів України доручено для забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, підвищення рівня екологічної безпеки в зоні відчуження та посилення її бар’єрної функції підготувати та затвердити у шестимісячний строк: водну стратегію України на період до 2050 року.

Тому ви розумієте, наскільки важливо було почути думку пана Віктора стосовно Водної стратегії, того, що треба зробити наразі в м.Києві.

Не дивуйтесь, друзі. І назві ефіру. Цього разу Віктор Вишневський запропонував провести зустріч на місці Козиного болота. Ви навіть не здогадувались, що таке болото існувало в центрі Києві. Тепер будете знати точно.

Про історію цього болота, про багато іншого ви можете дізнатись переглянувши інтерв’ю.

Дуже сподіваємось, що цього разу інтерв’ю уважно подивляться і прослухають не тільки кияни, а й представники КМДА та депутатського корпусу Київради. А також сподіваємось, що такі люди як Віктор Вишневський будуть нарешті почути депутатським корпусом Київради, який наразі приймає рішення, що стосуються екологічної політики м.Києва.

Додамо лише одну цитату стосовно створювачів Генерального плану м.Києва… «Люди, які за це беруться. Мають усвідомлювати величезний тягар відповідальності за правильність своїх рішень». Віктор Вишневський.