Тендер на будівництво Військового Меморіалу отримала компанія, пов’язана з фігурантом історії про зливи в НАБУ Георгієм Біркадзе

Історія створення Національного військового меморіального кладовища була довгою та супроводжувалася численними скандалами. Після прийняття закону про створення меморіалу у 2022 році, почалися тривалі суперечки щодо місця його розташування.

🌳 У 2023 році місце було визначено в Биківнянському лісі, але пізніше остаточно перенесли до села Мархалівка, що викликало нову хвилю протестів родичів загиблих і місцевих жителів.

💴Тендер на будівництво першої черги меморіалу, вартістю 1,8 млрд грн, викликав новий скандал. Незважаючи на жорсткі кваліфікаційні умови, на тендер подалася лише одна компанія, створена наступного дня після оголошення конкурсу.

📄Переможцем тендеру став консорціум з трьох компаній, дві з яких є реальними будівельними компаніями, а третя — технічною фірмою без публічної репутації. Ця технічна фірма володіє 80% часткою в консорціумі, що викликає додаткові питання.

⚠️Розслідування виявило зв'язки технічної фірми з Георгієм Біркадзе, діячем з Офісу президента, що повʼязаний зі «зливами в НАБУ», підлеглим Юрія Голика, який відповідав за проєкт "Велике будівництво".