Які країни легалізували криптовалюту?

Криптовалюти активно використовують по всьому світу для інвестицій та здійснення платежів.

Більшість країн світу визнають її законність. Понад 60% держав легалізували використання цифрових грошей.

Особливостями криптовалюти є анонімність та децентралізація, що ускладнює легалізацію електронних грошей.

Наприклад, як платіжний засіб біткоїни приймають у Сальвадорі(біткоїн є платіжним інструментом з автоматичною конвертацією в долари США).

У 2022 році Центральноафриканська Республіка (ЦАР) спочатку визнала біткоїн офіційним платіжним засобом, але пізніше скасувала це рішення.

Євросоюз визнає біткойн та інші криптовалюти криптоактивами, але

Європейські банки зазначають, що транзакції з криптовалютами знаходяться поза його контролем, тож не несуть за це ризики.

Торгівля криптовалютами дозволена у США, Австралії, Канаді, Японії. Тут діє система оподаткування.

У США під час продажу або обміну криптовалюти інвестор зобов’язаний сплатити податок на приріст капіталу. Податкова ставка залежить від терміну володіння віртуальними грошима. Подібні правила ввела Канада.

У Великій Британії криптовалюта прирівнюється до акцій і обкладається як податком на приріст капіталу, так і прибутковим податком залежно від транзакції. 

Німеччина не запроваджує податок на капітал при операціях з криптовалютою. 

Не оподатковуються: довгостроковий прибуток від продажу, обміну або витрачання криптовалюти, якою володіли понад один рік, річний дохід менше ніж 600 євро і додатковий дохід менше ніж 256 євро. 

Крім цього, не потрібно платити податок при купівлі криптовалюти, її зберіганні та даруванні.

Японія визнає криптовалюту легальним засобом платежу. Криптобіржі та криптообмінники підлягають обов'язковій державній реєстрації. Криптовалютні компанії сплачують податок на споживання від продажу криптовалют.

Криптовалюта заборонена:

Афганістан, Алжир, Єгипет, Бангладеш, Болівія, Бурунді, Камерун, Чад, Китай, Республіка Конго, Ефіопія, Габон, Ірак, Лесото, Лівія, Північна Македонія, Марокко, М'янма, Непал, Катар, Сьєрра-Леоне, Туніс.

Причини:

 • побоювання через нестабільність курсу та відсутність централізованого управління;

 • загроза для національних грошових систем;

 • занепокоєність через потенційне використання для підтримки незаконної діяльності, як-от торгівля наркотиками, відмивання грошей і тероризм. 

Китай вважає, що криптовалюти порушують роботу державної фінансової системи, використовуються у відмивання грошей. 

Але 4,08% населення Китаю (58 млн осіб) володіють криптовалютою – друге місце у світі.

У деяких країнах криптовалюти офіційно не заборонені, але існують певні обмеження: на майнінг, проведення транзакцій або платежів та інше (Казахстані, Індонезії, Малайзії, Танзанії, Таїланді, Ізраїлі, Туреччині).

Криптовалюта в Україні

Проводити операції з криптовалютою в Україні не заборонено, проте правила її використання ще не врегульовані.

У 2022 році був підписаний закон "Про віртуальні активи", який має повністю легалізувати цифрові гроші. Однак він набуде чинності, коли будуть ухвалені зміни до Податкового кодексу, зокрема в питанні щодо правил оподаткування криптовалюти. 

У 2023 році до Ради було внесено одразу два відповідні законопроєкти, але вони ще знаходяться на стадії розгляду.

До того ж в Нацбанку заявили, що Україна як кандидат в члени ЄС планує схвалити європейські норми щодо регулювання ринків криптоактивів для захисту споживачів. Йдеться про Регламент про ринки криптоактивів (MiCA).

Наразі НБУ не вважає криптовалюту платіжним засобом і має побоювання щодо її використання.