12-річна дівчинка, яка проживає в Лондоні, подає в суд на TikTok

Вона вважає, що її права на недоторканність приватного життя і права інших, подібних їй, були порушені способами, які вимагають засоби правового захисту. За її запевненням, TikTok незаконно використовує дані дітей, які завантажують своє відео.

За рішенням судді особистість дівчинки не розкривається. Відзначається, що дівчинка може стати жертвою кібербулінгу з боку шанувальників цієї мільйонної соцмережі.

Її представлятиме уповноважена у справах дитини в Англії Енн Лонгфілд. Вона зазначила, що TikTok дійсно користується доступом до особистих даних користувачів. Так соцмережа покращує власні алгоритми, привертає увагу своїх користувачів до певних рекламних пропозицій і збільшує свої доходи.

За словами Лонгфілд, в разі виграшу 12-річної позивачки її дані видалять з TikTok. Цей випадок стане безпрецедентним.

Лонгфілд сподівається, що такий прецедент призведе до посилення захисних заходів для дітей молодше 16 років, які використовують TikTok в Англії і, можливо, за її межами. Вона вважає, що додаток збирає та обробляє дані про дітей, щоб задіюючи алгоритм відеореклами, привернути увагу користувачів і збільшити дохід від реклами.

Водночас представники TikTok заявляють, що стежать за віком своїх користувачів. Так, користувачі віком до 13 років, автоматично видаляються.

Однак не все так ідеально. У 2019 TikTok вже штрафували в США на 5,7 млн ​​доларів через проблеми з дитячими даними. У 2020 році компанію оштрафували на 160 тисяч доларів за такий же позов в Південній Кореї.