Віртуальна книга скарг - новий шлях до розвитку бізнесу

У будь-якому бізнесі головним аспектом процвітання є задоволені клієнти. Якщо клієнт отримав після відвідин торгової точки те, чого хотів, то він не тільки повернеться сюди знову, але і призведе своїх друзів. Так формується база постійних покупців або клієнтів.

Але що робити, якщо ніякого задоволення від взаємного співробітництва клієнт не отримав?

В цьому випадку завжди можна залишити свою суб'єктивну думку в книзі скарг та пропозицій.

Для господаря бізнесу наявність такої книги - це відмінна можливість дізнатися думку клієнтів і при необхідності внести поправки в якісь тонкощі діяльності. Якщо саме ви є клієнтом, то варто добре подумати, перш ніж відмовлятися від запису в спеціальній брошурі відгуків.

Багато клієнтів економлять свій час і відмовляються залишати свій відгук. Одні відвідувачі вважають цю процедуру абсолютно марною, інші не бажають висловлюватися в письмовій формі, а треті просто жаліють обслуговуючий персонал. Більшість компаній, вивчивши проблему, що склалася, знайшов оригінальний вихід з даної ситуації. Тепер свої відгуки про роботу компанії можна залишати в інтернеті, а сама книга скарг і пропозицій є віртуальною, що відкриває нові можливості для сором'язливих споживачів.

Віртуальна книга скарг по своїй суті практично нічим не відрізняється від своєї паперової версії. У ній є розділ, де можна виставити компанії оцінку або висловлювати свою особисту думку. Також є підрозділ, де можна внести своє ім'я, поштову адресу, номер телефону або емайл. Звичайно, поки не все відзначаються в віртуальної книзі відгуків, але позитивна тенденція є.

Реакція господаря ресторану чи готелю, який дізнався, що про його бізнесі думають люди, повинна бути відповідною. Хороший бізнесмен обов'язково вживе заходів, щоб усунути всі недоліки. Можна сьогодні втратити одного клієнта, а завтра один перетвориться в сотню. Якщо людині не сподобалося обслуговування, то його відгук побачать сотні або навіть тисячі людей. При цьому він розповість про свій негативний досвід друзям. А негатив, як відомо, дуже швидко розноситься.

Якщо в книзі скарг залишити своє ім'я та контактну інформацію, то найближчим часом незадоволеному клієнту може надійти дзвінок від менеджера, який запропонує варіант врегулювання неприємного інциденту. Наприклад, якщо людині не сподобалося обслуговування в ресторані або кафе, йому може бути запропонований безкоштовний обід або вечерю в рахунок закладу.

Яке б враження у вас не залишилося, необхідно виділити трохи часу на відгуки. Адже таким чином можна зробити роботу організації краще.