Бездіяльність поліції щодо нагляду за дотриманням порядку вигулу домашніх собак призводить до травм та каліцтва

26 липня 2020 року в Чернівцях сталась подія, яка сколихнула громадськість. За словами очевидця, чоловік жорстоко побив жінку, яка вигулювала бійцівську собаку (ймовірно стафф) без намордника (https://bit.ly/336Yt3i ). За словами дружини ж чоловіка він захищав від нападу собаки свою малолітню дитину (https://bit.ly/3jL33dD ).

Згідно місцевих правил потенційно небезпечні породи повинні вигулюватись в наморднику. Згідно ст.32 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»: «Органи Національної поліції здійснюють нагляд за дотриманням порядку вигулу домашніх тварин (собак) у громадських місцях та вживають відповідних заходів у разі порушення законодавства про порядок поводження й утримання домашніх тварин». Тобто, якби дільничний офіцер поліції виконував би свої обов’язки, такого би не сталось. Крім того, немає інформації, що патруль, який приїхав на місце події, склав протокол згідно ч.1 ст.154 КУпАП за вигул собаки без намордника.

Такі ситуації не є поодинокими. Так, згідно даних Єдиного державного реєстру судових рішень України протягом 2019 року судами було винесено 1623 постанови у справах про адміністративні правопорушення згідно ч.2 ст.154: «Тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях, що спричинили заподіяння шкоди здоров'ю людей або їх майну або вчинені повторно протягом року». Деякі зі справ відрізняються особливим цинізмом, наприклад (https://bit.ly/3jR5nQh ) правопорушник намагався уникнути відповідальності, вказавши, що потерпіла сама зламала собі руку, хоча це відбулось внаслідок нападу його собаки породи «Доберман» за кличкою «Arabella Diamond» (накладено максимальний штраф – 85 гривень та конфісковано собаку).

Громадська організація «Українська Демократія» два роки тому назад – влітку 2018 року, проводила громадську експертизу діяльності Поліції щодо здійснення органами Національної поліції нагляду за дотриманням порядку вигулу домашніх тварин (собак) https://bit.ly/3hNv3LU . За результатами експертизи Поліції було надано експертні пропозиції https://bit.ly/3gcl81Q на підставі яких було затверджено Наказ Поліції від 24.09.2018 №900 https://bit.ly/33iY9yP .

Наголошую, що Наказ від 24.09.2018 №900 є досі чинним, діє на території всієї України, більшість заходів, визначених в ньому, з терміном виконання «постійно», отже запрошую зацікавлену громадськість на місцях звернутись до територіальних підрозділів Поліції з метою спільного вирішення цієї проблеми.