Боротьба з інфляцією: тиск на економіку Росії посилюється

Експерти Стокгольмського інституту економіки перехідного періоду при Стокгольмській школі економіки (NIER) спростували твердження російської влади про те, що Росія успішно впоралася із санкціями. Вони стверджують, що офіційна статистика щодо зростання ВВП є фальшивою, а реальна економіка країни перебуває у стагнації або навіть у спаді. 

Згідно з даними Росстату, після падіння ВВП на 1,2% у 2022 році економіка нібито виросла на 3,6% у 2023 році та на 4,6% у першій половині 2024 року. Однак шведські економісти вказують на те, що російська влада свідомо занижує рівень інфляції, що суттєво спотворює ці показники. Наприклад, Росстат заявляє про інфляцію в 27,1% з початку війни, тоді як незалежні оцінки показують значно вищий ріст цін — 87%. Якщо враховувати ці дані, то замість зростання ВВП у 2023 році на 3,6%, економіка насправді знизилася на 8,7%.

Інші моделі оцінки, використані експертами, також підтверджують відсутність зростання російської економіки: за показниками доларової та рублевої ціни нафти, а також кореляції з ВВП США, економіка Росії зазнала спаду від 1,9% до 10,9%.