Екс-прокурор трибуналу ООН закликає видати ордер на арешт Путіна

Колишній прокурор трибуналу ООН Карла дель Понте, котра виступала у справах геноциду в Руанді та Югославії, закликала видати ордер на арешт російського президента Володимира Путіна.

Про це вона заявила в інтерв’ю ЗМІ. Карла дель Понте зазначила, що в Україні зараз також відбуваються явні військові злочини, оскільки під час атак на мирних жителів та житлові квартали військові об'єкти явно не були цілями поразки. Крім того, вона була шокована кількістю братських могил загиблих українських цивільних.

Карла дель Понте назвала главу Кремля "воєнним злочинцем", якого треба негайно притягнути до кримінальної відповідальності за воєнні злочини.

З цією метою вона закликала своїх колег видати ордер на арешт Путіна.

"Це єдиний існуючий інструмент, який дозволяє арештувати винуватця у воєнному злочині і віддати його під трибунал. Видача ордеру не означає, що його арештують: якщо він залишиться у Росії - це ніколи не станеться. Проте він не зможе покинути країну, і це вже буде важливим сигналом того, що проти нього виступають", - сказала прокурор. 

Екс-прокурор не виключає, що путін зрештою понесе відповідальність. "Коли почалося розслідування проти Мілошевича, він усе ще був президентом Сербії", - сказала вона Blick. "Хто тоді міг би подумати, що його колись притягнуть до відповідальності? Ніхто!