Колишнього військкома Андрія Кісловського підозрюють в ухиленні від сплати податків.

Встановлено, що службові особи ТОВ «Одесабуд» протягом 2018-2019, шляхом заниження доходів отриманих від господарської діяльності, ухились від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на загальну суму 7,5 млн гривень.

Компанія, використовуючи логотип ODESABUD, виступає замовником будівництва, генпідрядником та продавцем майнових прав на нерухоме майно у п`яти житлових комплексах, а саме: ЖК «Дом на Приморской» (вул. Приморська, 22), ЖК «Apart Royal» (вул. Мала Арнаутська, 71), ЖК «Олімпієць» (пр-кт Шевченка, 30), ЖК «Лідерсівський» (Лідерівський бульвар, 7), та ЖК «Дом на Степовой» (вул. Степова, 38).

Службовими особами ТОВ «Одесабуд» у період з І кварталу 2018 року по І квартал 2021 року задекларовано наступні показники: валовий дохід з податку на прибуток 26,2 млн гривень, податкове навантаження з податку на прибуток 0,29%, податкові зобов`язання 95,9 млн гривень, податкове навантаження з податку на додану вартість 0%.

Однак встановлено, що службовими особами фірми Кісловського у вказаний період реалізовано майнових прав на нерухоме майно у вказаних житлових комплексів у кількості 6 904 кв.м. Враховуючи мінімальну ціну реалізації 900 доларів за кв.м то дохід від такої реалізації повинен складати 155,3 млн гривень.

Вказане свідчить, що забудовник в порушення вимог податкового законодавства реалізує майнові права на нерухомість за готівкові кошти без відображення таких операцій у податковій звітності підприємства, що призводить до ненадходження коштів до бюджету в особливо великому розмірі. Вказані факти порушення службовими особами ТОВ «Одесабуд» податкового законодавства підтверджуються висновком економічного дослідження № 24 від 01.06.2021 року.

Також свідки підтвердили, що при придбанні апартаментів ЖК «Apart Royal» менеджер запропонував сплатити по 1,55 тис. доларів за «квадрат» пообіцявши знижку у загальному розмірі 5% від вартості об’єкту житлової нерухомості у разі, якщо покупцем буде сплачено грошові кошти у готівковій формі, посилаючись на високі податки на території держави та фактично пояснюючи, що при здійсненні будь-яких розрахунків ТОВ «Одесабуд» зі своїми контрагентами, в тому числі на закупівлю будівельних матеріалів, офіційний платіж виставляється на 10% нижчий, від фактичної вартості, оскільки підприємство намагається «економити».

Тобто, фінансово господарська діяльність фірми здійснюється поза правовим полем та спрямована на здійснення операцій, пов’язаних із отриманням податкової вигоди і умисним ухиленням від сплати податків. Цікаво, що БЕБ поки не знайшло підозрюваних у справі за рік.