Православний чекіст олігарх Вадим Новінський несподівано знайшовся у Цюріху

Не дивлячись на те, що в Україні проти Вадима Новинського розслідують декілька справ по факту податкових махінацій та безпосередню допомогу російським агресорам, він без жодних перешкод покинув країну та винирнув у Цюріху.

Новий протодиякон вже кілька тижнів стоїть перед вівтарем у РПЦ у Цюріху. Це Вадим Новинський, один із найбагатших російських олігархів України у сфері безпосереднього контролю якого знаходилась православна церква. 

В середині квітня СБУ провела обшук у "Смарт-холдингу" Новінського. Їм потрапили документи офшорних компаній Новінського, а також проросійська релігійна література. Україна заморозила активи на майже 100 мільйонів доларів і порушила проти Новінського справу, зокрема через його допомогу державі-агресору - Росії. 

Сам Новінський не хоче нічого знати про звинувачення і заперечує їх. Торік він зник з України. Його виявили кілька тижнів тому в Цюріху, повідомляє "SonntagsZeitung"

Згідно з інформацією яке наводить видавництво, Новінський не пропускає жодної проповіді РПЦ з початку квітня.

На запит журналістів, про можливість повернення в Україну, він відповів: «Я повернуся в Україну, як тільки для цього створяться належні умови».

Чому Новінський обрав Швейцарію?

Швейцарія це улюблена чекістами країна через можливість заховати тут награбовані на Росії капітали. Величезні потоки брудних російських грошей десятиріччями надходили у Швейцарію та осідали на рахунках швейцарських банків.

Кураторством потоків РПЦ в 1970-х роках займався нинішній предстоятель РПЦ. Тоді патріарх Кирил жив у Женеві де була побудована розгалужена мережа радянських а потім російських агентів.

Саме цим можна пояснити, чому Новінський, фактично куратор грошових потоків РПЦ/УПЦ обрав Швейцарію своїм місцем притулку. 

Що стосується патріарха Кирила, то він є одним із найважливіших ідеологічних стовпів агресивної мілітаристичної  політики Путіна. Крім того, як повідомляє «SonntagsZeitung» , його племінник зараз проживає на заході Швейцарії, де провідує в церкві де Кирило працював на КДБ 50 років тому.

Представник Російської православної церкви в Цюріху каже, що не має контакту з «отцем Вадимом» поза богослужінням і не може коментувати звинувачення, оскільки церква нічого не знає про цю справу.

Звичайно віримо. Особливо якщо врахувати, що кожен з настоятелів РПЦ за кордоном - діючий співробітник СЗР - служби зовнішньої розвідки Росії.