Тисячі NFT зображень виклали у вільний доступ

За словами програміста Джеффа Хантлі NFT - це арт-проект, мета якого демонстрація того, що концепція прав власності на цифрові активи є абсурдною.

Автор проекту Джефф Хантлі заявив, що зібрав всі зображення, пов'язані з NFT, які були створені на блокчейнах Ethereum і Solana. Він зробив їх доступними на веб-сайті під назвою NFT Bay - на зразок всесвітньо відомого торрент-трекера Pirate Bay.

За словами пана Хантлі, колекція об'єднана в 17-терабайтний «торрент на мільярд доларів»: люди витратили величезні суми грошей, щоб придбати права власності на зображення, які будь-хто може скопіювати з інтернету. Автор проекту також зазначив, що пов'язані з правами власності NFT зображення зазвичай самі не розміщуються у блокчейні: активом NFT вважається інструкція про те, де завантажити зображення.

Ентузіасти NFT стверджують, що унікальний ідентифікатор блокчейну, пов'язаний із зображенням, наприклад, із серій Bored Ape Yacht Club, Lazy Lions або CryptoPunks робить кожен екземпляр рідкісним та цінним. Критики заперечують, що такі активи все одно легко відтворити, натиснувши на картинку правою кнопкою миші і зберігши зображення.

Проект Хантлі відновив полеміку з приводу реальної вартості NFT, деякі NFT-ентузіасти заявили, що навіть негативна позиція автора проекту позитивно позначається на їх вартості. Як стверджує сам програміст, реальна довгострокова цінність NFT полягає в аутентифікації — подібно до синьої галочки в «Твіттері». І цього «можна досягти без блокчейну».