В України з’явився шанс отримати найсучаснішу російську ЗРК С-400

Нещодавно, за те що Туреччина підтримала вступ Швеції до НАТО, США зняли обмеження на продаж цій країні 40 винищувачів F-16. Таким чином Вашингтон “відплатив” своєму союзнику по Альянсу за виконані домовленості, і заодно набагато зміцнив відношення з Анкарою. Американці вирішили не зупинятися на цьому результаті і запропонували ще більш вигідну пропозицію. Заступниця Державного секретаря США Вікторія Нуланд поїхала до Туреччини і заявила, що країна буде повернута до програми винищувача нового покоління F- 35 (продаж, включення до ланцюгів виробництва) за умови, якщо якщо вона відмовиться від російських С-400.

Це доволі “жирна” пропозиція. Адже окрім можливості мати у своєму авіапарку надсучасне озброєння, Туреччина буде повернута до його виробництва і зможе заробляти великі гроші на замовлені запчастин або обслуговуванні цих літаків. До цього також підштовхує ситуація і у власному виробництві бойової авіації. Вітчизняний винищувач п’ятого покоління KAAN тільки зараз розпочне тестові польоти і немає гарантії, що вони будуть вдалими. А тут вже готове рішення. Крім цього через те, що американці почали затискати компанії, які допомагають росії обходити санкції, обслуговування та закупка боєприпасів до С - 400 стає неможливою. 

США, ще з минулого року підштовхують Туреччину передати всі 4 дивізіони новітніх російських ЗРК Україні. Це дало б нам неабияке підсилення. Так ми не зможемо їх обслуговувати або знаходити ракети для них, проте Україна цілком здатна досконально вивчити конструкцію цієї зброї і розробити механізми протидії їй. Також в С-400 присутні технології, які допоможуть нам у розробках власної зброї. 

Поки не зрозуміло чи погодиться Туреччина на пропозицію американців, але враховуючи те, що до Анкари невдовзі повинен приїхати Путін, ймовірна угода проговорюється. Скоріше за все російський диктатор буде вмовляти та усіляко задобрювати Таїпа Ердогана, щоб С-400 в Україну не потрапили.