Китайські державні банки не виявляють бажання співпрацювати з Росією

Китайські державні банки не виявляють бажання співпрацювати з Росією, а також розривають угоди з росіянами, які знаходяться у санкційних списках Заходу.

Про це повідомляє видання Bloomberg. Щонайменше два банки замовили перевірку свого російського бізнесу протягом останніх тижнів, йдеться в матеріалі. 

Банки розривають зв'язки з підсанкційними клієнтами, припиняють надавати фінансові послуги російській військовій промисловості та посилили перевірку клієнтів чи зареєстровані їхні компанії в Росії. 

Скоріше за все, це відбувається через те, що нещодавно Міністерство фінансів США попередило, що застосовуватиме вторинні санкції проти банків, які сприяють укладанню угод для Росії щодо закупівлі обладнання, необхідного для її ВПК.

Це доволі непоганий сигнал для України. Китай розуміє що зараз він може сильно постраждати від санкцій США. Та й взагалі після зустрічі Сі та Байдена у Сан-Франциско Пекін особливо не горить посилювати підтримку Москві. Однак, це не виключає, що китайці не будуть вишукувати зиск з цієї війни й далі, оскільки на такі дії пішли тільки два великі державні банки і не відомо чи до них приєднаються інші. Також подібні транзакції можуть перекинути на приватні компанії, яки почали відкриватись у Китаї з 2014-го року.