Загальна вартість допомоги Baykar для України складає близько 100 мільйонів доларів

Туреччина є єдиною країною НАТО, яка поставила озброєння Україні без чіткої умови, що воно не буде використовуватись проти цілей, розташованих на території Росії.

Хоча скептики незмінно стверджуватимуть, що пожертва Bayraktar TB2 в Україну окупиться подвійно за рахунок піару - відправка вантажівок з гуманітарною допомогою, організація літнього табору для українських дітей та надання фінансової підтримки українським біженцям у Стамбулі - говорить про інше, так само як і значне зниження цін на свою продукцію чи передачу у подарунок відповідного обладнання.

Ресурс Oryx повідомляє, що загальна сума пожертв і наданих знижок Baykar може досягати 100 мільйонів доларів.

З 24 лютого Baykar Tech передала Україні понад 20 БПЛА Bayraktar TB2, 24 розвідувальні БПЛА Mini-Bayraktar, РЕБ обладнання та 12 вантажівок з гуманітарною допомогою. Крім цих пожертвувань, Baykar продала ще близько 15 БПЛА Bayraktar TB2 за півціни та ще 5 Bayraktat TB2 безкоштовно.

Компанія зробила також низку інших ініціатив. Зокрема, Baykar Tech спробувала допомогти Україні у боротьбі з загрозою, що походить від іранських дронів-камікадзе, інтегрувавши ПЗРК Sungur з ІЧ-наведенням до Bayraktar TB2.

З березня 2022 року компанія Baykar Tech відправила 12 вантажівок із гуманітарною допомогою до України.

У серпні 2022 року 140 українських дітей змогли відвідати тижневий літній табір у Стамбулі за рахунок компанії Baykar, а також їм навіть показали завод Baykar (який також знаходиться у Стамбулі).

Крім того, 30 студентів українських університетів отримали стипендію від Baykar у 2022 році, і ще 30 студентів отримають таку саму можливість у 2023 році.

Повний список озброєння, поставленого компанією Baykar Tech:

Ударні БПЛА:

▪️ 30+ Bayraktar TB2 [Постачається з березня 2022 року] (половина пожертвована Baykar Tech, іншу половину продано за півціни).

▪️ 5 Bayraktat TB2 [Постачається з липня 2022 року] (Краудфандинг громадян Литви, України та Польщі. Згодом передано Україні компанією Baykar Tech безкоштовно, а зібрані 32 мільйони доларів були використані для надання гуманітарної допомоги).

 

Розвідувальні БПЛА:

▪️ 24 міні-Bayraktar [березень 2022] (Всі пожертвувані Baykar Tech).

 

Устаткування для ведення радіоелектронної боротьби (РЕБ)

▪️ Бортове обладнання РЕБ для Bayraktar TB2 [З літа 2022] (Пожертвовано Baykar Tech).

 

Гуманітарна допомога:

▪️ 12 вантажівок з гуманітарною допомогою [з березня 2022 року].

▪️ Літній табір для 140 українських дітей у Стамбулі [серпень 2022].

▪️ Фінансова підтримка українських біженців у Стамбулі [2022].

 

Гранти:

▪️ Стипендія для 30 студентів українських університетів на 4 роки у Туреччині [2022].

▪️ Стипендія для 30 студентів українських університетів на 4 роки у Туреччині [2023].

▪️ Створення наукового центру(ів) в Україні [2023 або 2024].