10 міфів про кібербезпеку

Даркнет просто рясніє різними посібниками з кіберзлочинів. Нескінченні списки зламаних логінів, паролів, номерів облікових записів і навіть телефонні лінії підтримки жертв насильства - все це можна купити за невеликі гроші. Але не варто помилятися, що в даркнета ви залишитеся абсолютно анонімні. ФБР вже давно користується перевіреними методиками для упіймання злочинців, особливо недосвідчених новачків.

Вимагання, витоку даних, шахрайство, фішинг. Ми так часто чуємо про кіберзлочини, що наша психіка втомилася і перетворила інформацію по цій темі в білий шум.

Нам стало легше мислити шаблонами і вірити в зручні для нас міфи. Це загрожує!

Сьогодні розберемо 10 міфів про кібербезпеки, в які ви повинні перестати вірити.

1. Мені нема чого захищати

Часто від людини можна почути: «Я не цікавий кіберзлочинцям. Мені нема чого захищати ». Добре, давайте припустимо, що ваші дані нічого не варті і нікого не хвилюють. А оскільки вам нема чого приховувати, немає сенсу захищати вашу особистість або інформацію.

Але що якщо підійти з іншого боку. Подумайте, чому всі ці безкоштовні додатки для соціальних мереж, на які ви підписуєтеся - Facebook, Twitter, Instagram, TikTok - коштують мільярди. Коли ви приймаєте умови користування платформи, ви автоматично відмовляєтеся від свого права на конфіденційність, що дозволяє додаткам будувати ваш детальний демографічний профіль. Потім компанії продають цю інформацію маркетологам або використовують в своїх цілях. Так чому ж хакери повинні відмовлятися від ваші даних?

2. У мене є антивірус, так що мені нічого не страшно

Багато людей думають, що після установки антивіруса, між їх даними і хакерами утворюється невидимий непереможний щит. З останніх новин, група російських хакерів зламала сервери трьох найбільших антивірусних провайдерів. Тепер вся вкрадена інформація виставлена ​​на продаж в даркнета.

Що ж робити? Як мінімум, регулярно оновлюйте програмне забезпечення операційної системи і системи безпеки. Зробіть це не тільки на комп'ютері, але і інших пристроях, включаючи телефон і планшет.

Не забувайте також і про ваш Wi-Fi маршрутизатор. Як тільки хакери зламають його, кожен пристрій, що використовує його для підключення до Інтернету, стає вразливим.

3. Раз стільки зломів, то мені немає сенсу щось захищати

Хочете перевірити, чи не витекли чи ваші дані в мережу? У вас є така можливість, просто зайдіть на сайт HaveIbeenPwned і введіть свою адресу електронної пошти. Потім ви отримаєте відповідь «так» або «ні».

Припустимо, вас зламали. Найстрашніше, що ви можете зробити - це не діяти. Змініть пароль або поміняйте пошту, під яку підв`язана банківська карта. Не залишайте ситуацію без уваги. Одна лазівка ​​дасть хакерам можливість знайти ще більше інформації про вас і привести наслідків серйозніше.

4. Я не ведуся на фішинг

Фішингові атаки стають все більш витонченими з кожним роком. Хакери проникають в компанії, особисті рахунки генеральних директорів і навіть в державні установи. Кількість такого виду шахрайства різко зросла під час пандемії COVID-19, адже ні бізнес, ні люди не були підготовлені до тотального переходу в онлайн.

Як не сумно це визнавати, але шахраї поки ведуть з рахунком 10: 0. Нігерійським принцом і відео сексуального характеру з вашої веб-камери вже нікого не здивуєш, хоча повірте, є люди, які до сих пір потрапляють на цей гачок. Тепер кіберзлочинці грають на страху захворіти короновірусом, розігрують сценарії з фільмів і імітують знайомі вам голосу за допомогою штучного інтелекту.

5. Спілкування з друзями в соціальних мережах безпечно

Саме чудове в соцмережах то, що вони пов'язують нас з друзями та родичами незважаючи на відстань. Але хакери вміло використовують цей плюс в свою користь.

Припустимо, у вашого друга слабкий пароль, і його обліковий запис зламали. Від його імені хакери надсилають вам приватне повідомлення, в якому просять за посиланням подивитися нове веселе відео або класний новий сайт. Так як посилання прийшла від знайомої людини, це може приспати вашу пильність, і кіберзлочинці досягнуть бажаного.

6. Хакери - загадкові і страшні

За запитом «хакер» Гугл видає картинки з таємничою фігурою в капюшоні, яка згорбилась над комп'ютером. Такий собі образ з серіалу «Містер Робот». В реальності ж хакери - звичайні люди, часто нічим не примітні.

Ми забуваємо, що за зломами стоять не тільки вовки-одинаки, а й цілі організації - деякі з них фінансуються державою. Хакерство - це також популярний спосіб для мафіозі відмивати гроші.

Як тільки ви розумієте масштаб загрози, приходить усвідомлення, чому так важливо робити кроки в напрямку кібербезпеки.

7. Популярні системи надійно захищені

Пам'ятайте, будь-яка компанія вразлива для злому. Популярні системи тим і цікаві хакерам, що містять дані, в тому числі і банківські, про велику кількість користувачів. Тому, коли ви в черговий раз використовуєте пароль 12345 для облікового запису якогось інтернет-магазину, задумайтеся про свою безпеку.

Раніше ми говорили про те, як популярні соцмережі продають ваші дані, щоб заробити гроші. Так ось, чим більше cookie-файлів у вас в браузері, тим більше відстежується кожен ваш крок. Коли на кількох сайтах є докладна інформація про вас, це підвищує шанси на злом ваших даних.

8. Я використовую складні паролі
 

Ви здивуєтеся, але навіть довгого і складного пароля недостатньо, щоб забезпечити вашу безпеку в сучасній реальності. Існує безліч програм, які методом перебору перевіряють мільярди комбінацій за кілька секунд. Крім того, у хакерів вже напрацьовані складні методи ідентифікації паролів, які ми часто використовуємо.

Не ігноруйте менеджери паролів, а також двофакторну аутентифікацію.

9. Я можу визначити шахрая по голосу

Ви, напевно, чули, що шахраї міняють голос і видають себе за співробітників банку або податкову службу. Можливо ви навіть самі отримували такий дзвінок. Багато хто думає, що зможуть розпізнати підробку, але технології удосконалюються і хакери їх активно впроваджують в свої афери.

Тепер deepfake-технології допомагають копіювати не тільки особи, але і голоси. Онлайн-програмі досить почути ваш голос, щоб створити близьку копію. А далі простір для використання обмежується тільки фантазією кіберзлочинця.

10. Я відразу можу виявити шкідливу програму на своєму комп'ютері

Робота кіберзлочинців полягає в хитрості. Повірте, коли вони забираються в ваш ноутбук, червона лампочка не загоряється. Існує безліч «невидимих» способів вкрасти ваші дані. Можливо прямо зараз якийсь вірус ховається в вашому коді, але ви про це навіть не здогадуєтеся.

Пам'ятайте, що ваші дані дуже цінні для кіберзлочинців, тому важливо не керуватися міфами, а забезпечувати їх безпеку. Прямо сьогодні переконайтеся, що на всьому ваших гаджетах оновлено програмне забезпечення. Не забувайте про менеджерах паролів і двофакторну аутентифікацію. І стежте за новинами зі світу кібербезпеки.

Дивіться також