5 ефективних бізнес-моделей, що змінили ринок

Freemium ( "Почни користуватися безкоштовно"). Частина продукту надається безкоштовно, а розширену версію можна купити за гроші. Ключовий показник - конверсія переходу з безкоштовної версії до платної. За таким принципом працює більшість популярних додатків для смартфонів (Skype, Spotify і т.д.).

Long Tail ( "Довгий хвіст"). Продаж багато чого потроху. Основна частка прибутку - нішеві продукти, які не вимагають великих обсягів і не забезпечують велику маржу. Якщо клієнту запропонувати безліч різних продуктів, загальна виручка з дрібних продажів складе значну суму. За таким принципом працюють більшість популярних інтернет-магазинів, просто прослідкуйте, як і на що ви витрачаєте гроші на АліЕкспресс і зрозумієте.

Lock-In ( "Бритва і лезо"). Базовий продукт пропонується за низькою ціною, а додаткові товари, необхідні, щоб користуватися базовим продуктом, продаються за високою ціною, забезпечуючи значну частку доходу. Типовий приклад - ігрові приставки типу Nintendo Switch або PS. Ви купуєте приставку за порівняно низькою ціною (щодо потужного ігрового комп'ютера), а потім "підсаджуєтеся" на ліцензійні ігри, які коштують забагато.

Crowdfunding (Краудфандінг). Сенс бізнес-моделі - зібрати гроші на реалізацію ідеї, перевірити попит і зробити продажу. Користувачі допомагають бізнесу і отримують готовий продукт або додаткові переваги. Найпопулярніші майданчики для краудфандінга: Kickstarter, Indiegogo, Бумстартер. Така модель особливо успішно працює в сфері розробки ігор та IT-продуктів.

P2P / Peer-to-Peer (Ти мені - я тобі). У цій моделі компанія-організатор об'єднує продавців і покупців. На такому майданчику можна дати оголошення про оренду особистих речей, запропонувати товари і послуги, поділитися інформацією. Приклади таких компаній-Ebay, OLX, Auto.ria і т.д.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство