6 причин залучати громадян до процесу прийняття рішень

Як багато ви знаєте голів міських рад які говорять про те, що громадяни міста є їх найціннішим ресурсом або найціннішим радником? І як багато з них підтверджують це?

Напевно жодного.

Проте модель партисипативного залучення працівників до співпраці при розробці концепції розвитку або вирішення складних питань достатньо часто використовується в бізнесі. 

Правда полягає в тому, що справжні лідери розуміють, що єдиним дієвим інструментом побудови атмосфери довіри є залучення співробітників в робочий процес.

Звичайно коли директора фірм намагаються мотивувати своїх співробітників пафосними словами або обіцянками премій, це дає певний миттєвий ефект, але не допомогає зробити з працівника - зацікавленого в успішності бізнесу, збільшенню прибутку та підвищенні лояльності клієнтів партнера.

І це не єдина причина через яку лідери компаній все частіше знаходять час на спілкування зі своїми співробітників та на залучення до процесів прийняття рішення,

Пропоную до вашою уваги 7 причини через які підтверджують важливість залучення до процесів прийняття рішень громадськості:

1. Краща якість експертизи

Напевно немає сенсу розповідати про той факт, що розуміння того, що від якості прийнятих рішень якісно зміниться життя всіє громади спонукає її представників більш ретельно та уважно підходити до справи. 

До того ж хто як не безпосередньо самі вигодонабувачі розуміються на питаннях доцільності?

Рішення прийняте громадою дозволяє розділити з громадою відповідальність за його успіх.

2. Підвищення продуктивність праці

Щасливі люди - продуктивні люди, і високо залучені люди також належать до цієї категорії. Коли громадяни залучені до процесу прийняття рішень, процесу розподілу бюджету міста - вони відчувають свій зв'язок з владою міста. Вони на власні очі бачать, що робота, яку вони роблять, робота податки з якої формують бюджет міста, дуже важлива, і саме це допомагає їм працювати ще краще.

3. Позитивний вплив на репутацію влади міста

Якщо мешканці міста є постійними учасниками публічних консультації те, що вони говорять про владу міста або організацію процесів прийняття рішення, має прямий вплив на репутацію керівництва муніципалітету. Щасливі мешканці ніколи не скажуть про вас погано, завжди будуть сприяти поліпшенню вашого іміджу і особисто виступатимуть вашими агентами з лояльності.

4. Підвищення лояльності мешканців

Річард Бренсон сказав одного разу: "Клієнти не на першому місці; На першому місці завжди співробітники. Подбайте про співробітників, а вони своєю чергою зроблять те ж саме з вашими клієнтами ".

Якщо перевести з бізнес мови на мову політичну, то стає зрозумілим що залучені до співпраці мешканці міст з чудовим муніципальним сервісом фактично стають вашими рекламними агентами.

Тому якщо ви хочете мати більш захоплених і щасливих відгуків, вам необхідна більш задоволена і залучена до співпраці команда з мешканців міста.

5. Зменшення стресу і як наслідок зростання задоволеності

Існує прямий зв'язок між благополуччям і зняттям стресу. Щасливі і згуртовані команди не тільки більш продуктивні і ефективні, але також менше схильні до стресів. Це саме той сценарій, за допомогою якого створюється здорова робоча атмосфера.

Турбота про мешканців та забезпечення їх залучення до процесів прийняття рішень не повинні бути порожніми словами для муніципальної влади. Це повинно бути активною частиною вашої комунікаційної стратегії, адже, як показують дослідження, існує кілька вагомих причин, які впливають на зростання довіри та поваги до керівництва міста, і задоволеність мешканців тут відіграє головну роль.

6. Зменшення витрат на кваліфікований персонал

Найбільш залучені містяни більше зацікавлені у вашій успішності ніж ті, наймані працівники.

До того ж розшук та найм висококваліфікованих експертів вимагають додаткових витрат на рекрутинг, адаптацію і навчання. В цілому, всі ці труднощі можуть коштувати бюджету міста чималих коштів, в залежності від посади співробітника. 

Використання експертного потенціалу мешканців міста дозволяє приймати не менш якісні рішення із значною економією для бюджету.

Дивіться також