Біла Церква стала першим містом України, де запрацювали Електронні Публічні Консультації

На сьогодні Публічні консультації з громадянами впроваджено в 17 містах України.

Організовуються публічні консультації для збору громадської думки з важливих для громади питань перед тим, як органи влади приймуть рішення або вживатимуть заходів.

Процес публічних консультацій, як правило представляє відкриті збори які організовує орган місцевого самоврядування. На таких зборах громадянам пропонується висловити своє бачення проблеми, прокоментувати запропоноване муніципальною владою рішення.

Пропозиції громадськості на таких зборах мають рекомендаційний характер і як правило не впливають на остаточне рішення яке приймає муніципальна влада.

Окрім консультацій з громадськістю які проходять в публічній, передбачено також проведення онлайн або електронних консультацій, порядок проведення яких виглядає так:

Орган влади публікує на офіційному ресурсі повідомлення про проведення консультацій, яке містить:

  • назву органу влади;
  • назву акту та стислий зміст пропозиції;
  • соціальні групи та зацікавлені сторони, на які поширюється дія рішення;
  • можливі наслідки проведення в життя рішення для різних соціальних груп та зацікавлених сторін;
  • електронну адресу та строки подання пропозицій;
  • номер телефону, за яким проводяться консультації;
  • дані про відповідальну особу органу влади;
  • строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення.

Після цього триває збір пропозицій і зауважень, отримана інформація обробляється та оприлюднюється на офіційному ресурсі.

Електронного, як ви бачите, в цій схемі насправді нічого немає.

Як і немає електронних публічних консультацій в можливості проголосувати за публікацію та написати коментар до неї. Це функціонал який передбачає більшість систем коментування і в цьому як такий процес консультації не міститься.

Інша справа коли процес публікацій предмету обговорення, процес додавання пропозицій, рекомендацій та думок, а також процес голосування за кожну з пропозицій цілком переходить в цифрову площину!

І саме таке рішення першою в Україні сьогодні впроваджує Білоцерківська міська рада.

Завдяки розробленому ГО “Укрмедіа” інноваційному рішенню, можна запропонувати громадськості взяти участь в процесі обговорення який буде проходити цілком в інтернет площині!

Процес електронних публічних консультацій який впроваджує Біла Церква виглядає так:

  1. Ініціатор створює Публічну консультацію.
  2. В описі до Публічної консультації ініціатор чітко формулює запитання всім учасниками процесу, надає максимум роз'яснень, додає всі необхідні документи, а також вказує термін консультацій та умови участі.
  3. Інформація про можливість долучитись до процесу надсилається до всіх осіб дотичних до проблеми, громадських експертів, а також всіх охочих долучитися до участі в обговоренні.
  4. Починається розгляд питання та його обговорення шляхом публікації Пропозицій від учасників процесу та голосування за Пропозиції.
  5. Кожен учасник може запропонувати свою Пропозицію, підтримати Пропозиції іншого учасника, прокоментувати Пропозиції інших учасників, вступити в дискусію в коментарях до Пропозиції, відповісти на коментарі до його Пропозиції.
  6. В зазначений в умовах термін Публічної консультації, обговорення закінчується.
  7. В триденний термін після закінчення обговорення Ініціатор публікує звіт про результати публічних консультацій в якому вказані не тільки результати голосування і пропозиції які набрали найбільше уподобань, але й інформація про врахування пропозицій учасників публічних консультацій з обґрунтуванням прийнятого рішення і причин відхилення пропозицій.

Крім електронного інструмента публічних консультацій також буде впроваджено і запрацює ще два інструменти громадської участі: Публічні дебати та Конкурси.

Про це і ще дуже багато цікавого ви можете дізнатися якщо завітаєте 13 березня 2019 року в Білу Церкву, за адресою вулиця Ярослава Мудрого 15, де в приміщенні міської ради об 11:00 розпочнеться презентація інноваційних інструментів громадської участі.