Чому не слід копіювати бізнеси, що стали занадто популярними під час карантину?

Звички які людина формує на протязі певного часу не завжди зберігаються після раптової зміни стилю життя.

Сьогодні більшість бізнесменів вважає, що карантин дав відповідь на запитання стосовно стійкості та життєздатності їх бізнес-моделі, але вони дуже і дуже помиляються.

Попит на онлайн продукти які різко злетіли за час карантину, насправді не є постійною величиною і немає жодних причин стверджувати, що він буде на тому же рівні після того як карантинні обмеження знімуть. Можна навіть навпаки впевнено стверджувати, що попит на онлайн після того як карантин знімуть різко впаде.

І зовсім не через те, що в онлайн рішень відсутній потенціал. Проблема знову ж таку в наших звичках, перемогти які не здатен жоден карантин.

Приклади?

Онлайн фітнес 

Багато хто з нас намагався займатися вдома? Це ж дуже зручно, хоча б через те, що не треба гаяти час на дорогу, та пристосовуватись під тренера.

Але...

На скільки вас вистачило? Тиждень максимум вам був необхідний для того щоб зрозуміти що ви нічого не робите і треба знову повертатися в зал.

Тим не менше, чомусь зараз ви знаходите можливість займатися онлайн. Ви знайшли можливість змінити звичний уклад життя і займаєтесь вдома.

Чому ви так зробили?

Тому, що зараз вам не заважає можливість сходити в зал. Обмеження допомогають вам. 

Онлайн-освіта

Що раніше вам заважало займатись онлайн? Це ж дуже зручно! Не треба нікуди їхати, штовхатися в транспорті, встигати на заняття. Можна в будь-який час займатися лежачи на дивані, не виходячи з зони комфорту. Що більшість зараз і робить.

Але ж знову: чому тоді раніше стільки людей цього не помічало?

Тому, що будь-яка людина обираючи між спілкуванням онлайн і офлайн завжди обере офлайн. 

Тому, все що сильно злетіло під час карантину злетіло якраз те, чим раніше не користувалися, а зараз користуються тому, що просто діватися нікуди. І можна впевнено стверджувати, що онлайнові продукти, які сьогодні користуються шаленим попитом, після зняття карантинних обмежень повернуться до звичних або навіть від'ємних значень росту.

Впевнений, що з моєю думкою не погодяться власники більшості онлайн бізнесів, і їх можна зрозуміти. 

Виступаючи невід'ємною частиною моделі онлайн бізнесу вони вже впевнили себе, що карантинні обмеження довели життєздатність їх онлайн продуктів і ніхто не зможе відмовитись від комфорту який вона дарує. В цьому їх найбільша помилка.

Вони не розуміють, що онлайнова бізнес-модель перш за все комфорт дарує їм самим!

Бізнес винесений в онлайн площину в тисячі разів більш економний, вигідніший та комфортніший ніж той же самий бізнес в офлайн площині. 

Тому, виграють з переносу бізнесу "ближче до клієнта" в інтернет, насправді онлайнові площадки, а зовсім не клієнт. Онлайн бізнес тільки здається більш клієнт орієнтованим, насправді він більш бізнес орієнтований і тому попит на нього і не зростає так швидко у звичайних умовах.

Саме тому, висновок який необхідно зробити власникам онлайн бізнесу сьогодні це зрозуміти як без примусу продавати більше через інтернет. Як концептуально перемагати гірших за зручністю використання офлайнових конкурентів.

А якщо ви тільки розраховуєте розпочинати діяльність в інтернеті вам варто замислитись над тим, чи варто копіювати те, що так стрімко злетіло завдяки карантину.

Чи може навпаки варто задуматися, що в вдалих під час карантину бізнес-моделях слід серйозно змінити, щоб до кінця розкрити необсяжний потенціал інтернету, який ми ще не змогли осягнути через убогу та кволу реалізацію.

Дивіться також

Україна Культура
Україна
19 грудня 2023
Кремль зусиллями Сімоньян Zиганув Зеленському! Інфоормаційна провокація