Все частіше люди особисто або публічно запитують, що робити, якщо захворів.

Кашель, лихоманка, ломота у всьому тілі, болі в горлі — раніше усього «грипозні» симптоми, сьогодні ж - це напевно КОВІД. Неможливо дати одну пораду на всі випадки життя, кожна ситуація індивідуальна. Сьогодні ситуація особлива, люди роблять багато зайвого і часто шкодять цим собі. Тому доктор Артемій Охотін вирішив написати швидше життєві, ніж медичні, міркування про те, що відбувається.

  1. Не треба прагнути здати аналізи на корона вірус - це ніяк не вплине на ваш шанс одужати, а ускладнити ситуацію може сильно. Наприклад, ви можете заразитися, поки будете здавати аналіз.
  2. Не треба прагнути зробити КТ. По-перше, як і з аналізом, саме по собі виявлення ознак COVID, навіть двосторонньої пневмонії, ніяк не вплине на те, що треба робити далі. При COVID навіть у найлегших пацієнтів на КТ часто виявляється двостороння пневмонія, яка проходить сама. Але, як і з аналізом, якщо на КТ у вас знайдуть двосторонню пневмонію, дуже великі шанси, що ви опинитеся в лікарні тільки через результати КТ, і користі від цього не буде. По-друге, томографи часто належним чином не знезаражують, і навіть якщо у вас не COVID, ви можете заразитися в томографі, в зоні очікування або при спілкуванні з персоналом.
  3. Треба мати на увазі, що ніякого спеціального лікування COVID немає, всі наявні методи, в тому числі противірусні препарати та імуномодулятори, носять скоріше експериментальний характер, і ефективність їх не доведена. Найбільш перспективні з них (Ремдесівір і плазма одужавших людей) поки для масового застосування недоступні, навіть в США.
  4. Лікарні знаходяться в дуже складному становищі, яке обумовлено надходженням дуже великого числа неважких пацієнтів. Лікарів не вистачає, вони намагаються врятувати тих, хто перебуває у важкому стані. Звертатися в лікарню, якщо немає загрози життю, і так небезпечно, а сьогодні — небезпечно подвійно. Тому якщо немає загрози життю — не варто ризикувати.
  5. Як зрозуміти, що загроза життю є? Це найскладніше. Поки немає задишки (нестачі повітря), поки турбують лише висока лихоманка і болісний кашель, — швидше за все, загрози немає, і треба просто терпіти. Це немедична рада, в " мирний час» і в умовах розвиненої медицини, я б, напевно, радив інакше, але сьогодні ризик, викликаний попаданням в систему охорони здоров'я, може виявитися вище ризику самої хвороби.
  6. Багато лікарів (особливо роблять офіційні заяви) скажуть вам, що потрібно обов'язково викликати лікаря, «швидку», звернутися в лікарню. Я з цим не згоден. На жаль, більшість лікарів, які оглядають хворих вдома, не зможуть відрізнити серйозну ситуацію від несерйозної, і їх тактика часто буде залежати від вказівок начальства і немедичних міркувань.
  7. Чи можна лікуватися самому? Ефективність більшості препаратів, що використовуються при КОВІД, сумнівна, а багато з них мають побічні ефекти. Описані випадки смерті від самолікування КОВІД, наприклад від прийому гідроксихлорохіну. Тому приймати самому можна тільки те, що досить безпечно. Це парацетамол (до 2-3 г на добу), анальгін (є дані, що він може викликати патологію крові, але ризик цей дуже малий, 1-2 випадки на мільйон). Якщо зберігаються кашель і лихоманка, можна почати приймати антибіотик-Азитроміцин, 500 мг в першу добу, потім 250 мг 1 раз на добу. Є думка, що він ефективний саме при КОВІД, але воно мало чим підтверджено. Азитроміцин може допомогти, якщо у вас виявилася звичайна бактеріальна пневмонія. Від кашлю можна приймати препарати з кодеїном, але вони з недавнього часу доступні тільки за рецептом. Препарати з декстрометорфаном (Туссин-плюс) кілька років тому заборонили, залишається Бутамірат, що входить до складу сиропу Синекод — він не так ефективний, але зате його можна купити без рецепта.
  8. А раптом мені стане гірше від цих порад? Як можна давати поради, не бачачи хворого? У звичайному житті такі поради справді давати не можна. Але це не медичні поради, вони не замінюють лікарську консультацію. Це суто особисті міркування, обумовлені важким моментом, в якому ми з вами знаходимося. Приймати рішення вам все одно доведеться самому