Чи може офіційний сайт міста стати сайтом громади міста?

Напевно найбільша проблема універсальних сайтів, проектів, платформ полягає саме в широкому функціоналі тих інструментів які вони пропонують користувачеві.

Як це не дивно, але повноцінне використання багатофункціональних сервісів або приладів, все ще є великою проблемою для більшості із нас.

Бажаєте приклади?

Скажіть з усією відповідальність - що, наприклад, для вас мобільний телефон?

Ви впевнені, що знаєте всі його можливості?

Впевнені, що обрали саме таку модель смартфону тому, що вона найбільше відповідала за функціоналом вашим запитам?

Чи навпаки, ви обрали її тому, що вона трендова, модна? Або навіть просто має ергономічний дизайн та легко розміщується у вашій кишені (сумці)? Чи тому, що нам просто сподобався дизайн? Або ми купуємо преміум бренд?

Я нікого не хочу ображати, але дійсно майже ніхто не знає всі можливості свого багатофункціонального гаджета, а ще менша кількість з нас користується цими можливостями.

І як це сприяє тому, що ми відмовляємось або навпаки знаходимо виправдання чималим витратам на багатофункціональний гаджет, який ми використовуємо на 5% максимум? - Аж ніяк.

Саме тому, реклама смартфона в якій будуть вказаний перелік його функціональних особливостей не сприятимуть збільшенню попиту, а ось реклама в якій акцент буде на цінності яку зробили популярною, як то дизайн або бренд - викличе інтерес у аудиторії та дійсно спонукатиме до покупки.

Повертаючись до початку нашої розмови, така ж сама проблема стосується і Платформи громадської участі, яку беззаперечно можна назвати:

  • Сайтом міста
  • Сайт ОТГ
  • Комунікаційною мережею або платформою
  • Офіційний сайт міста
  • Неофіційний сайт
  • Соціальною мережею громадян
  • Муніципальною соціальною мережею

Всі ці назви будуть справедливі розкриватимуть сутність платформи й цілком відповідатимуть за функціоналом і сутністю. І тут знову ж таки, як з мобільним телефоном, все залежить від нас самих - як саме ми будемо використовувати інструменти платформи і наскільки широко задіємо її функціонал.

Кожен, хто звик і бачить в кожному такому або схожому програмному продукті сайт міста - не буде намагатися змінити своє до нього ставлення. 

Ті, хто більшість часу проводить у соціальних мережах скоріше знайде у платформи громадської участі багато схожих ознак з саме мережею.

Обидві сторони мають рацію , це дійсно так, але, все ж таки, мета проекту Спільно - створити простір на якому громадяни отримають можливість комунікувати з владою!

За існуючою зараз традиційною системою уявлень про сайт міста, це сухе джерело інформації, наповненням якого займаються спеціально навчені працівники ОМС або ОТГ, у функцію якого скоріше входить саме інформування, а не комунікація. І платформа Спільно аж ніяк не відповідає цьому уявленню. 

Спільно - це живий, органічний інтерактивний інструмент який як міст між владою та громадою дозволяє побудувати більш прозору, зрозумілу та якісну комунікацію! А зовсім не виступити у якості офіційного інформаційного джерела, або відібрати у нього право виступати в цій якості.

Спільно - це скоріше сайт громади міста, платформа комунікацій між громадянами та владою, мережа громадян міста. А якщо ще додати, що Спільно дозволяє обмінюватись інформацією, новинами, кращими практиками з мешканцями інших міст перетворюючись у Всеукраїнську мережу громадської участі то ознак офіційного сайту міста у платформи і зовсім не залишається.

Саме тому, зовсім не слід вважати, що платформа Спільно претендує на звання офіційного сайту ОТГ або ОМС. І найголовніша мета платформи стати ще одним проектом на базі якого можна буде побудувати сайт ОТГ або ОМС (не дивлячись навіть на те, що така можливість є).

Найголовніша мета Спільно надати громадянам сучасний інструмент який допоможе об'єднати зусилля для співпраці.

Допоможе створювати органічний новинний, аналітичний контент.

Допоможе всім без винятку членам громаді долучитися до публічних консультацій, вироблення політик, громадських слухань, дебатів.

Допоможе стати активними громадянами які впливатимуть на долю свого міста, своєї країни!

Платформою, яка допоможе довести громадянам, що все в нашій країні залежить від нас. Що ми вирішуємо яке майбутнє на нас чекає!