Фальшиві тести COVID-19 і сертифікати про вакцинації: як в даркнета продають свободу

Тема коронавірусу не втрачає своєї актуальності і введення нових правил тільки підбурює фантазію кіберзлочинців.

Експерти компанії Check Point Research виявили, що в Даркнеті активно продають підроблені довідки про вакцинацію і негативні тести на COVID-19.

Цікаво, що за останні три місяці кількість таких оголошень збільшилися більш ніж на 300%.

На хакерських форумах також пропонують купити вакцину позачергово.

При чому в продажу є такі виробники як AstraZeneca, Sputnik, SINOPHARM і Johnson & Johnson. Продавці знаходяться в США і європейських країнах, включаючи Іспанію, Німеччину, Францію і Росію. Ціни коливаються від $ 500 до $ 1000 за дозу:

  • Оксфордська AstraZeneca і китайська SINOPHARM стартує від 500 доларів США;
  • Johnson & Johnson і «Супутник V» від 600 доларів США.

Тепер повернемося до підробленим «паспортами вакцини» і тестів. Щоб отримати фальшивий сертифікат, користувач просто відправляє свої дані і отримує від продавця електронною поштою заповітні документи.

Вартість такої послуги стартує від $ 250. Вельми невисока ціна за свободу пересування. З огляду на, що тільки близько 1% світового населення отримали повний курс ін'єкцій і поки не ясно, коли отримають інші, попит на це пропозиції зростає.

Оголошень щодо продажу фальшивих негативних результатів тесту COVID-19 і бажаючих скористатися цією послугою теж вистачає. Вартість довідки - від $ 25.

Судячи з даних дослідження, хакери швидко усвідомили потенційний ринок підроблених документів і швидко скористалися можливістю монетизації. Зараз в Даркнеті можна знайти всі види послуг, пов'язані з коронавірусів - як результати тестів, так і сертифікати про вакцинації.

Нагадаємо, що раніше ми вже писали про вартість послуг у Даркнеті 2020.

Даркнет (англ. DarkNet, також відомий як «Прихована мережу», «Темна мережа», «Тіньова мережа», «Темний веб») - прихована мережа, з'єднання якої встановлюються тільки між довіреними бенкетами, іноді саме як «друзі», з використанням нестандартних протоколів і портів. Анонімна мережа являє собою систему не зв'язаних між собою віртуальних тунелів, по которо передають дані в зашифрованому вигляді.

Дивіться також