Голод призводить до зростання кількості відсотка народжень дітей чоловічої статі

Соціолог Питирим Сорокін у своїй праці «Голод як фактор. Вплив голоду на поведінку людей, соціальну організацію і суспільне життя », 1922 рік. приводить цікаву гіпотезу, яка може пояснити причини дій московських катів, які фактично навмисно тримали нарід в злиднях і голоді:

"Відбувається зміна при зміні харчування, зокрема masculinite, тобто більшого відсотка чоловічих народжень у бідняків у порівнянні з краще харчуються шарами багатих.

Причину цього вбачають саме у відмінності харчування.

Спостереження Fahlbeck'a над шведським дворянством і аристократією показують, що в більш пізніх поколіннях аристократичних родів починають народжуватися мало не виключно дівчинки.

Разом з дослідами біологів такі факти роблять висунуту гіпотезу якщо не доведеною, то вірогідною.

У зв'язку з цим отримує пояснення і те явище, що після періодів голоду і воєн, що погіршують харчування, відсоток чоловічих народжень підвищується. Цей факт був теоретично обгрунтований і підкріплений статистичними даними".

Таким чином, якщо взяти до уваги, що для розбудови концтабору СРСР необхідно збільшувати кількість рабів та солдат саме чоловічої статі стає зрозумілим, чому голод став головною "скрепою" Москви.