Доволі часто охоронні фірми укладають з навчальними закладами або їх батьківськими комітетами договори про надання послуг з охорони. Це не зовсім законно, але мова не про це. Зазвичай охоронні фірми самі пропонують для підписання власний бланк договору, який є недосконалим умисно або ні, але знімає з них будь-яку відповідальність. На що слід звернути увагу.

Договір про надання послуг з охорони регулюється Цивільним кодексом та Законом України «Про охоронну діяльність».

 

Будь-який договір, у т.ч. договір з охорони  вважається укладеним, якщо сторони досягли згоди з істотних умов договору. Тобто є певні умови договору, якщо Ви їх не обговорили і не прописали, вважайте, що охоронна фірма охороняє повітря в навчальному закладі, але не учнів, не учителів і не майно.

Які ж це умови :

  • В договорі має бути прописано, що саме охороняється – учні і вчителі чи їх майно. Чи і те і інше.
  • Окремо мають бути прописані правила особистої та майнової безпеки (правила є взаємними і для охоронців і для адміністрації школи/учнів);
  • Порядок, спосіб, строки і розмір щомісячної оплати.

Якщо охоронна фірма не пропонує таких правил або у неї немає бажання нормально прописати договір, це перший сигнал, що Вас розводять.

Та, мабуть найважливішим розділом договору є відповідальність сторін. Ви маєте чітко погодити, за що охоронна фірма несе відповідальність.

Тому першим питанням до охоронної фірми буде «За що Ви будете нести відповідальність по пунктах?». Все це обов‘язково зазначити в договорі. У іншому випадку для чого Вам така охорона?

Якщо сторони не вирішили і не прописали усі вищевказані умови в договорі, такий договір може бути визнаний неукладеним.

Будьте, уважні при укладенні договору, просіть у них оригінали ліцензії, робіть копії з них, копії наказів та копій паспортів осіб, які будуть надавати послуги з охорони та будуть знаходитись у приміщенні навчального закладу.

Дивіться також