Хакери та їхні секрети: чого вам не варто знати

Ми не драматизуємо, але інтернет сповнений невидимих ​​пасток. Таке відчуття, що за кожним кутом чекає хакер, який не проти поживитися за ваш рахунок. Вдумайтеся, 2020 рік побив усі рекорди за кількістю кіберзлочинів. П'ятий рік поспіль ФБР фіксує зростання. У 2020 загальна сума вкрадених грошей склала 4,2 мільярда доларів.

Найкращим захистом, як і раніше залишається профілактика у вигляді дотримань елементарних правил кібергібергігіени. Ваша перша лінія оборони - це ви самі!

Сьогодні мова піде про ключові секрети, які хакери вважали за краще б приховати від вас.

1. Все, що ви опублікуєте буде використано проти вас

Можливо, ви не усвідомлюєте, наскільки особиста інформація, якою ви ділитеся в мережі, на руку кіберзлочинцям. Вона дозволяє використовувати більше векторів атак і легко збирати потрібні дані. Саме з цієї причини так важливо її фільтрувати. Наприклад, не варто згадувати імена близьких людей, важливі дати, відзначати вашу локацію перебування в даний момент.

Що ще можна зробити? Перевірте установки конфіденційності в соціальних мережах. Закрийте свій профілі від незнайомих людей. Це хоч трохи ускладнить задачу хакерам. І не забудьте, що сильний пароль і двухфакторная аутентифікація - це необхідність.

2. Ми обожнюємо розглядати ваші фотографії

Поки ви зосереджено посміхаєтеся в кадрі, намагаєтеся зловити милу емоцію на обличчі вашої дитини або знімаєте розпакування нового iPhone, ми вивчаємо задній план в пошуках деталей. Можливо, на фото потрапив ваш комп'ютер, якісь важливі замітки, або дані про доставку.

Є кілька золотих правил! Перше, подумайте, чи дійсно варто розміщувати фото або відео в мережі. Друге, якщо ви вирішили це зробити, то переконаєтеся, що в кадрі немає нічого особистого - наблизьте, придивіться, покрутіть в різні боки телефон.

3. Ми ще ті психологи

Швидше за все, якщо ви отримуєте лист від незнайомця з проханням вислати гроші, то запідозрите, що це шахрай. Але повірте, ми знаємо ким прикинутися, щоб обдурити вас! Начальник, ваш колега з відділу кадрів, ваш бухгалтер, ваші друзі і члени сім'ї.

У більшості випадків подібні афери проходять, тому що в листах ми використовуємо різні психологічні тактики. Ми давно не прикриваємося нігерійськими принцами і іншими примітивними хитрощами. Сучасні хакери стали набагато розумнішими і винахідливішими.

Що вам робити в таких випадках? Найпростіший спосіб, особисто переконатися, в правдивості прохання. Зв'яжіться з людиною будь-яким зручним способом, крім пошти. Шукайте тонкі ознаки того, що щось не так, наприклад, помилки в посиланнях і адресах електронної пошти. Не натискайте на гіперпосилання, а просто наведіть курсор миші і подивіться, куди вона веде. Також не завантажуйте файли, яких ви не чекали.

4. Ми враховуємо всі слабкі місця вашої мережі

Багато хто вже почав серйозніше ставитися до створення паролів для облікових записів. А як щодо вашого маршрутизатора? Якщо ви ніколи не змінювали пароль, то вам необхідно зробити це зараз.

І ще один лайфхак. Ви можете дозволити гостям доступ до Wi-Fi, що не повідомляючи їм свій пароль. Наприклад, створіть гостьову мережу Wi-Fi з окремим паролем для відвідувачів. Створіть QR-код, який гості можуть відсканувати для підключення.

5. Ми терплячі і копаємося в вашому минулому

Часом хакери - це справжні голлівудські актори. Вони знають, як вести гру, і не поспішаючи заплітають вас в свою кіберпаутіну. Наприклад, афери з техподдержкой вимагають спокійного, довгої розмови і вичікування. Щоб зробити фінальний кидок, підставний фахівець чекає поки ви повірите, що розмовляєте зі справжньою ІТ-компанією. І тоді він починає давати вам конкретне керівництво до дії, яке обертається кошмаром.

Ви навіть не підозрюєте, що ваші старі акаунти для хакерів, це найкраща нагорода. Сперечаємося, існує безліч сайтів, послуг, облікових записів електронної пошти, про які ви давно забули. Цілком ймовірно, що багато хто з них мають слабкі паролі. І хакеру не доставляє праці отримати особисту інформацію, яку можна використовувати для отримання доступу до ваших поточних облікових записів.

Що робити? Знайти ці старі облікові записи. Наприклад, зайдіть в електронну пошту і вбийте в пошук слова «логін», «аккаунт» і «пароль». Потім видаліть їх.

Дивіться також