Хто і навіщо атакує вас і ваш бізнес?

Поговоримо про основні джерела кібератак і чим вони загрожують приватним особам, бізнесу і державі. У кібербезпеці виділяють 4 групи «зацікавлених осіб».

Перша група – це хакери-одинаки. Їхня основна мета «побешкетувати» – зламати щось заради розваг, хвастощів, тренування. Майже неможливо оцінити збиток від таких атак, оскільки у хакерів-одинаків найчастіше немає наміру завдати шкоди. Такі кібер-бешкетники рідко націлені на критичні об’єкти. Як правило, від них страждають приватні особи. Пік зламів від таких «майстрів» припадав на 80-і, 90-і, початок 2000-х.

Другий тип – це фінансово-мотивовані кіберзлочинні угруповання, які називають APT (Advanced Persistent Threads). Вони завдають цілеспрямовані удари, з основною метою – заробити гроші. Від них частіше за все страждає бізнес. Кіберзлочинні угруповання здійснюють вірусні атаки, фішингові атаки, які часто мають складну багатоступеневу логіку.

Найбільш небезпечними вважаються хакери-активісти (хактивісти) і кібервійська. Хакери-активісти – одержимі НЕ матеріальною вигодою, а будь-якою національною ідеєю, ідеологічною спрямованістю.

Кібервійська – це вже професійні хакери, спонсоровані державою. Вони найнебезпечніші, оскільки основна їхня мета – завдати шкоди, іноді навіть безповоротної, для країни.

Дивіться також