Корнинська ОТГ - пошук інвестицій

       Громада Корнинської ОТГ Житомирської області вже не вперше звертає увагу на те, що смт Корнин та села, які входять до громади, дуже потребують  інвесторів для  поштовху розвитку громади. 
       З нами поспілкувалась проектний менеджер Агенції регіонального розвитку, яка існує 5 років при Житомирській обласній раді. Агенція має наглядову раду і займається інвестиціями, проектним менеджментом та допомогою громадам. Вони розробляють інвестиційні паспорти та дають можливість знайти інвестора, який дійсно планує не тільки заробляти, а й приносити користь громаді. 
           Зі слів проектного менеджера, пані Вікторії, найбільш зацікавленими у вкладанні  коштів в Житомирщину з іноземних інвесторів є представники Німеччини, Нідерландів, Туреччини. Також допомагають польські партнери  з точки зору підтримки громад інституційно. Вони організовують різноманітні заходи щодо навчання громад, реалізації стартапів. 
         Оскільки наші житомирські громади мають тісну історію з Польщею, історичне минуле залишило багато історичної спадщини на території зокрема Корнинської ОТГ. Нами було обговорено ідею пошуку інвесторів щодо впровадження туристичного маршруту "Корнинщина  туристична". Ця ідея вже не раз піднімалась на обговорення громади та знайшла чимало прихильників. 

Поєднання історичних об'єктів, природних родзинок, закладів харчування, майстер-класів з навчанню ремеслам - це цікавий, новий проект, який дасть можливість громаді отримати не тільки нове дихання, а й надасть робочі місця. 

На думку пані Вікторії цим можуть зацікавитись представники з польських міст - побратимів Житомирщини. А також потрібно шукати підтримку подібного проекту у Польсько- українській Торговій палаті та Спілці української діаспори в Польщі. Подібні гранти зі сфери туризму є на сайтах "Дім Європи" та " Громадський простір". 

       Єдине, що на час війни ця сфера може бути недооцінена. Але ми ж з вами знаємо, що перемога не за горами. І вже зараз потрібно думати як ми будемо розвивати нашу громаду. 
        До речі, пані Вікторія нагадала, що у 2020 році Корнин вже брав участь у конкурсі на пошук інвестиційного майданчика та навіть виграв його. 
     До того ж ідеї про ревіталізацію колишнього цукрового заводу, який тут був побудований ще у 1860 році та про створення великого оздоровчого комплексу на базі водосховища в Корнині - вже навіть мають свої проекти та лише чекають  якнайшвидшого закінчення війни. 

       Також обговорили з пані Вікторією яким чином громада може запросити до себе інвесторів. Для цього є такий алгоритм дій. 
     Наприклад, громада хоче відкрити в центрі селища новий великий супермаркет з вбудованими приміщеннями: кав'ярня, аптека, спортивний клуб, дитячий центр розвитку. 
Громада має звернутися до своїх депутатів, отримати підтримку такої ідеї, а потім вже спілкуватись  з торгівельною  мережею та запропонувати відкрити новий об'єкт торгівлі. Селищна рада повинна підтримати це  на сесії, виділити землю в оренду чи на продаж, а далі залишається  вже чекати результат. 
      Такі ж кроки мають бути і з іншими сферами. Наприклад, громада хоче, щоб відкрили швейне виробництво чи пекарню, ветеринарну клініку чи спортивний  заклад. Якщо раніше це вирішували в області, то тепер головна роль у місцевих громад.
       Отже, все що потрібно від громади - це створення ініціативної групи, яка проаналізує стратегію розвитку громади на найближчі 3-5 років та вибере ті найбільш перспективні проекти, які можуть зацікавити не тільки громаду, а й інвестора. 
        До речі, стратегія розвитку громади на найближчі роки вже має бути на сайті Корнинської ОТГ. Варто нею поцікавитись. 
        На думку, пані Вікторії, в найближчі роки найбільш перспективними будуть ті сфери, які задовольняють базові потреби людей - це харчова промисловість, легка, будівельна. Тому дійсно слід розглядати можливість відкриття подібних підприємств з виробництва харчової продукції, зокрема переробних, а також  пекарень, швейних підприємств, закладів торгівлі та інш. Та звісно чекати на втілення проектів,  які  вже розроблені для Корнина по ревіталізації цукрового заводу, а також на створення курортно-оздоровчої бази поруч з водосховищем.

Все це якраз і буде гарним доповненням по реалізації задумів про туристичний маршрут "Корнинщина туристична". 

Дивіться також

Поверніть громаді сквер! Місто