Кремлівський навіжений – цілком передбачуваний у своїй «непередбачуваності»

Кремлівський навіжений – цілком передбачуваний у своїй «непередбачуваності»: з вчорашнього вечора, напередодні початку наземної агресії, тривають DDoS-атаки проти державних сайтів. Зокрема, атакували сайти Кабміну, Верховної Ради, МЗС, МО, МВС, СБУ.

Але, по-перше: атака мала знов незначний характер (сумарно до 10Gbps), і роботу більшості ресурсів вже відновлено. Працюють сайти КМУ, Ради, МЗС, Міноборони. Наплювавши на законодавство та «цифровий суверенітет», держструктури захистилися, переїхавши на великі міжнародні хмарні хостінги. Думаю, в умовах воєнного стану та відкритої військової агресії – це виправдане рішення, задля збереження каналу доведення до громадян офіційної інформації. Але після війни проблему все ж доведеться якось вирішувати.

Хочеться запитати росіянські кібербанди – «шо, і це все, на що ви здатні?»

Складається враження, що вони вкрали та пропили усі гроші на дійсно потужні кібератаки, а на той на дріб’язок, який знайшовся в кишені «після вчорашнього» - найняли якихось маргіналів, які тяп-ляп провели якість примітивні DDoS чильно нижче середнього рівня потужності. А ще вночі дефейснули сайт КМУ старою картинкою від 14 січня 2022 трьома мовами: українською, російською та польською), але це швидко пофіксили, так що на ранок того лайна вже не було.

Наразі ще не відновився сайт СБУ та МЗС.

От з останнім – це негарно, сайт МЗС повинен транслювати на весь світ правдиву інформацію про події в Україні та заклики кінчати вже нарешті шкідливу педерацію, яка остаточно втратила залишки глузду.

І традиційно, напередодні початку військової операції, проти України було здійснено масовану інформаційно-медійну диверсію: «ааа, все пропало, бомблять Київ-Харків-Житомир, морський десант, русняві війська входять в Одесу». Це також вже традиційна методика гібридної війни а-ля-рюс: кібератаки та інформаційно-медійні атаки. Вони так робили раніше і продовжують робити. Тому що це відносно дешево та в відносно ефективно. Хоча, як на мене, в українців на все це вже напрацьовано певний інтелектуальний імунітет.

А от раніше за умов воєнного стану тих, хто розповсюджував панічні чутки - розстрілювали на місці. Добре, що зараз більш гуманні часи.

Тому вкотре прошу: кожну «резонансну» інформацію перевіряйте через 2-3 інших незалежних джерела. Дайте «смаженій» новині «вилежатися» - не спішіть поширювати, більшість таких вкидів є фейками. Пам’ятаємо, що не можна всьому й одразу вірити на слово – в Україні немає дійсно незалежних медіа, і у всіх свої власні інтереси в інфопросторі, усі можуть за гроші (або великі гроші) написати що завгодно. Також не забуваємо, що і у суспільстві, і у медіа, і у владі -досі присутні та чекають свого часу тисячі ворожих агентів, резидентів, довірених осіб, агентів впливу, диверсантів, підбурювачів, панікерів, та і просто прихованих поціновувачів «рускаваміра». Вони серед нас, а дехто навіть і не ховається. Тому треба бути пильними та довіряти лише тим, у кого є позитивна репутація і хто вартий цієї довіри.

Загалом-то, о ми з вами, розумні та критично мислячі люди робимо.

Та все те, що робили й до цього.

У нас потужна армія, яка довго готувалася до нападу «братушок». Багато реальних учасників бойових дій. Скоро ЗСУ поповняться ветеранами з бойовим досвідом.

Величезна армія волонтерів вже почала свою діяльність з допомоги військовим.

Нам активно допомагає більшість країн Світу. І що головне – наймогутніші країни Світу є нашими найближчими союзниками у боротьбі проти Сил Зла.

Тому допомагаємо ЗСУ та усім нашим захисникам. Тим, хто дійсно захищає, а не робить вигляд.

Також, звісно, не панікуємо. Не біжимо до банкоматів, аптек, супермаркетів. Давно ж було все відомо, підготуватися було вдосталь часу. Тим більше, що за день-два перша паніка вляжеться, відновляться запаси харчів та ліків, а онлайн-платежі і зараз працюють нормально. Плюс гуманітарна допомога зі всього Світу вже почне надходити.

І повертаючись до теми кібератак: не слід пускати Федорова триндіти за кібербез – так буде краще для країни, от правда. Крім його стійкої репутації «роль-кібербезпеки-перебільшена», воно ж палиться на першому ж реченні, і своєю ламерською неадекватністю лише дискредитує офіціну владу у особливий період. В держустановах же є пара нормальних фахівців, кваліфікованих. Нехай вони розказують про «відбили-захистили», - хоча б дурню побояться ляпати. Як іне будуть викликати такого відторгнення.

Не впевнений, що навіть теперішня криза та воєнний стан щось зрушать у корумповано-криворуко-«дієвій» національній системі кібербезпеки, але сподіваюся на це. Ну хоча б війна примусь щось таки робити, а не імітувати.

На фото - я на фоні черги до Сільпо. Коли за рік Мордокнижка нагадає про цей час – посміємося разом. А поки що не треба так робити.