Нас підслуховують: як смартфони стали кріптонітом людини

Едвард Сноуден знову сколихнув інфополе. Колишній Црушник в інтерв'ю Джо Рогань торкнувся цікаву тему - чи правда, що смартфони підслуховують наші розмови?

Ви, напевно, помічали, як після розмови про подорож, відразу ж отримуєте неймовірно точну таргетовану рекламу про якомусь із туристичних напрямків?

Роздумуючи вголос про покупку пилососа, як за помахом чарівної палички, вам пропонують добірку з найкращих у 2021 році.

Збіг?

Здається, що новинна стрічка Instagram, Twitter і рекламні вставки на YouTube програмують нас на потрібні рекламодавцеві дії. Погодьтеся, звучить моторошно.

Звичайно, технічний прогрес не стоїть на місці - гаджети стають розумнішими і роблять наше життя простіше, але якою ціною? Ви не замислювалися, чому такі маркетингові гігант як Facebook і Google, а також їх колеги, задовольняють ваші потреби БЕЗКОШТОВНО? Все просто, хто володіє даними - володіє світом.

Вважайте, що інформація - це нова нафта.

Дослідники Northeastern University з'ясували, що близько 17 тис. популярних мобільних додатків записують і відправляють дані користувачів третім особам. Тому, коли ви приймаєте угоду користувача не читаючи його, не дивуйтеся, що за замовчуванням даєте згоду на збір інформації про себе.

Що не так з голосовими помічниками?

Siri, Alexa, Аліса, Google Assistant - всім нам знайомі голосові помічники, які працюють на базі штучного інтелекту. Якщо додатки просто збирають ваші дані, то «горе-помічники» можуть підслуховувати ваші розмови. Вони завжди тримають напоготові і працюють у фоновому режимі, щоб вчасно відреагувати на фрази або слова, звернені до них. Вони також записують, аналізують і передають голосові дані на сторонні сервери під приводом поліпшення сервісу компанії-виробника.

За словами Сноудена в цьому питанні навіть немає натяку на дотримання етичних норм. Компанії швидко зорієнтувалися і створили десятки різних цифрових угод, приймаючи які, ви даєте дозвіл на доступ до ваших даних третіми особами. Потрібно розуміти, що, користуючись сучасними гаджетами і смартфонами, ні про яку захищеності мови не йде. Компанії використовують ваші поведінкові дані для поліпшення якості своїх продуктів цілком легально і навряд чи відмовляться від цього.

Як вплинути?

Коли ми реєструємося в соціальних мережах і ділимося своїми уподобаннями, захопленнями, особистими даними, то важливо усвідомити, що ця приватна інформація точно буде використана маркетинг-гігантами. Навряд чи хтось із вас зможе завтра відмовитися від усіх технологічних благ і перебратися жити в печеру, тому давайте будемо реалістами. Поки ви користуєтеся додатками і пристрої, вам доведеться пожертвувати хоча б мінімальною кількістю особистої інформації. Все ж є 3 простих правила, які варто дотримувати:

  • не варто ділитися всім на світі в соцмережах, тільки мінімально необхідний мінімум;
  • читайте угоду користувача і не приймайте настройки за замовчуванням;
  • дотримуйтесь правил кібергігіени.

Дивіться також