Не дамо знищити та забудувати Совські ставки!

Середа, 2 грудня 2020 року - судове засідання по нижньому каскаду Совських ставків! Справа № 910/7250/18!

Засідання відбудеться об 11 год 30 хв в приміщенні

Північний апеляційний господарський суд

за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1, літера А, зал №2. Судова колегія: головуюча суддя: Іоннікова І.А., судді: Тарасенко К.В., Разіна Т.І.

Нагадую, що орендарем земельної ділянки, на якій розташована цінна екосистема Совських ставків, є ТОВ "Господарник", кінцевим бенефеціаром якого є Ігор Баленко, відомий олігарх, власник “Фуршету” та депутат Київської міської ради від фракції “Солідарність”, член постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування. ТОВ "Господарник" планує забудувати територію з унікальною для центра міста екосистемою та цілою мережею водних об'єктів. Це грубо суперечить положенням Водного кодексу України та ще цілій низці законів!

Прокуратура міста Києва подала позов до ТОВ "Господарник" про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки площею 191187 кв. м (кадастровий номер 8000000000:79:108:0002) на проспекті Лобановського. Прокуратура міста Києва мотивувала свої вимоги невиконанням ТОВ “Господарник” істотних умов договору оренди, зокрема порушенням пп.8.4, 12.2, згідно з якими ТОВ “Господарник” протягом трьох років з моменту реєстрації договору зобов’язався завершити забудову орендованої ділянки, а саме: звести торгово-розважальний центр. Тобто саме несвоєчасна забудова стала підставою для прокуратури вимагати розірвання договору оренди із недобросовісним орендарем, який порушив істотний пункт договору оренди.

Дивним і парадоксальним чином, але саме несвоєчасна забудова цієї території стала для природоохоронців і прокурора тою нагодою, за якої можна вигнати ТОВ “Господарник” з цінної та унікальної екосистеми Києва, яка згідно з чинним Генеральним планом міста Києва на період до 2020 року є акваторією та парковою зоною, бо тільки очистивши Совські ставки від нинішнього орендатора можна буде юридично запустити механізм заповідання даної території. Київські вчені-екологи вже давно розробили та подали в Управління екології КМДА наукове обґрунтування створення ландшафтного заказника місцевого значення “Нижній каскад Совських Ставків”, але відповідь зводилася до одного – поки територія Совських ставків перебуває в оренді комерційною структурою юридично неможливо без її згоди створити об’єкт природно-заповідного фонду (ПЗФ).

Слід зазначити, що ціна питання для ТОВ “Господарник” (Баленка) - це не втрата ТРЦ, який він зобов’язувався своєчасно збудувати - при цьому облаштувавши рекреаційну паркову зону в поєднанні з водоймищем! І не втрата тих мільйонів, що були виплачені як орендна плата за користування територією згідно договору оренди! Ні! Ціна питання - це втрата території і, відповідно, можливості звести на місці водних об’єктів великий висотний житловий комплекс, передбачений поки що не затвердженим злочинним ДПТ, а також проектом нового генерального плану Києва до 2025 року!

Отже, першу інстанцію прокуратурою було виграно: Рішенням судді Господарського суду м. Києва О.Г. Удалової договір оренди між Київською міською радою та ТОВ “Господарник” розірвано! Абсолютно законне і справедливе рішення.

Звичайно, забудовник подав апеляційну скаргу до Північного апеляційного господарського суду (ПАГС), але розгляд судової справи, розпочавшись, потім був надовго призупинений у зв'язку з тим, що Палата Верховного суду розглядала законність повноважень прокурорів в іншій, аналогічній судовій справі. Після рішення Великої Палати Верховного суду, яка підтвердила законну роль прокурорів в такого роду справах, наша судова справа по Совським ставкам після відповідного клопотання

Київська міська прокуратура

нарешті була "розморожена"!

Тому закликаю всіх, кому не байдужа доля Совських ставків, прийти в середу, 02.12.2020-го на 11 год 30 хв до приміщення Північний апеляційний господарський суд для підтримки прокурора в суді! Із собою мати паспорт або інше належне посвідчення особи!