Олексій Гончарук: "Ми опалюємо космос"

Найпоширеніша помилка у розв'язання проблем полягає в тому, що ми шукаючи вихід обмежуємо себе рамками проблеми або навіть не намагаючись увімкнути мізки запозичуємо рішення або тиражуємо попередні варіанти рішення. Це як правило призводить до того, що проблема стає системною і не вирішується ніколи, що у свою чергу стає справжнім святом на вулиці Корупції.

Саме про таке наше бачення розв'язання проблем я з року спостерігаю у сфері теплопостачання.

Уряд з року в рік ніби намагається вирішити питання просто таки шалених сум за опалення, але при тому продовжує латати неремонтнопридатну зруйновану радянську систему опалення. При тому, для того щоб наші рахунки стали нижчими уряд підвищує з року в рік вартість енергоносіїв.

Це мені нагадує за змістом спробу загасити пожежу бензином, а намагання врятувати тепломережу - перенести воду у ситі.

Чому? 

А тому, що вартість утримання та експлуатація пострадянської тепломережі економічно невиправдана, і єдине чому вона існує і сьогодні - це корупційні оборудки які побудовані на ній. Існування як і розбудова такої економічно невиправданої системи було можливе тільки в країні де не існує розуміння економіки, і вартість енергоносіїв відємна.

Саме про це сьогодні нарешті заявив під час години запитань до уряду в ВРУ Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук:

"З приводу тарифів - ми і зараз робимо все можливе, щоб цієї зими максимальна кількість людей отримала меншу платіжку. Президент говорив, що відчутне зниження важливе, коли ми приведемо до ладу наше комунальне господарство, мережі. Рівень втрат в тепломережах у містах досягає 50%, ми опалюємо космос", - зазначив Гончарук.

Саме так Олексію Валерійовичу!

Половина з коштів які ми платимо за тепло ми платимо за опалення космосу! А ще не менш ніж 25% ми віддаємо на ремонт мережі яку відремонтувати неможливо в принципі!

А тому, вирішити питання з опаленням можна тільки єдиним вірним шляхом - відмовитись від пострадянської системи і надати людям можливість самостійно вирішити проблему опалення в своїх будинках!

Спробуйте підняти 200-тонну плиту? - У вас нічого не вийде - вона не поворухнеться.

Розділіть її на 40 мільйонів шматочків - і ви не помітите її ваги.

Так само з опаленням.

Розділивши навантаження спільно ми зможемо звернути будь яку гору, розв'язати будь яку проблему!

Так, зрозуміло таку вашу ініціативу не оцінять монополії які сьогодні єдині в країні багатіють. Але ж ніби у вас і не повинно бути перед ними ніяких зобов'язань. А ось перед народом України вони є.

Сутність держави - розумно керувати і не менш розумно використовувати ресурси.

І той факт, що в уряді нарешті цю проблему розуміють дуже добре. Як і добре, що розуміють, що від цього монстра - центральної тепломережі потрібно позбавлятися.

Ще раз.

Розв'язувати проблему найкращим чином можливо коли ви виходите за межі стандартної логіки "out of the box". Інакше нас очікує ще не один рік безглуздого використання ресурсів, зиск з яких отримають лише моноолісти.

Дивіться також