Продовжуючи тему опалення яку зачепив Олексій Гончарук я б навів такий просто чудовий приклад чому ми ніколи не відмовимося від цього ненажерливого монстра - центрального опалення.

А проблема полягає у тому що псевдоексперти - псевдопредставники громадськості не помічаючи що суперечать самі собі продовжують запевняти нас, що нам необхідно поховати шалені гроші на переобладнання системи по нагріванню космосу.

Директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко пояснив в коментарі сайту "Сегодня", що прямого зв'язку між тарифами і станом тепломереж немає. За словами фахівця, в уряду є інші важелі, які можна застосувати для зниження сум у платіжках за комуналку.

"Щоб відчутно знизилися ціни на комуналку, потрібно, перш за все, знизити ціни на газ. Оскільки газ становить 90% вартості опалення і приблизно стільки ж вартості гарячої води. І це цілком під силу уряду, оскільки і кон'юнктура сприятлива, і в газосховищах накопичили дешевий газ, який і продавати треба по той же ціні ", - зазначив Сергієнко.

Що стосується тепломереж, то проблему потрібно вирішувати поступово, оскільки потрібні значні вкладення.

"Божевільні кошти потрібні, - продовжує він. - У цьому році в Києві замінили 130 км тепломереж, а їх у нас в двотрубному вимірі десь 2600".

Якщо навіть столиця не може дозволити собі міняти по 500 км в рік, то що вже говорити про малих містах, нарікає експерт. Тому без держпідтримки не обійтися.

"Уряд повинен забезпечити умови для того, щоб маленькі міста мали можливість позичати під невеликий відсоток. Ось завдання уряду: стабільна економічна ситуація, тарифи, при яких населення регулярно платить, і кредитні механізми", - резюмував фахівець.

Ви розумієте безглуздість даних доводів?

  1. Прем'єр вказав, що половину вартості послуг за постачання ми витрачаємо на обігрів космосу. Іншими словами відмова від центрального постачання гарантує нам вдвічі менші витрати на опалення мінімум.
  2. При тому самі мережі вже не ремонтопридатні і потребують тотальної заміни. При тому, сама заміна це не просто шалені гроші, а божевільні як вказує сам експерт.
  3. Столиця за рік за ці самі божевільні гроші замінила лише 130 з 2600 кілометрів мереж. За такими темпами нам треба ше принаймні 20 років чекати того, що їх таки замінять.

Так поясніть мені - навіщо взагалі вкладати гроші в те, що нам дає не економію, а навпаки подвоює наші витрати?

Навіщо нам цей дохлий монстр, якщо ми вже завтра можемо самостійно розв'язувати питання опалення власних помешкань. Навіть без допомоги держави, а просто витрачаючи на нову локальну систему ті шалені кошти які зараз ми витрачаємо на неймовірно поганий та коштовний сервіс?

Якщо держава дійсно бажає нам допомогти, то потрібно створити кредитну лінію на переобладнання системи опалення - це дійсно зніме тягар з держави і допоможе нам самостійно корегувати витрати на опалення.

Але звичайно така поведінка держави призведе до того, що олігархічні монополії збідніють і це дуже велика проблема яка насправді турбує наш уряд.

 

Дивіться також

Україна Культура
Україна
19 грудня 2023
Кремль зусиллями Сімоньян Zиганув Зеленському! Інфоормаційна провокація