Онлайн інструменти демократії яких нам не вистачає

Ми живемо в 21 столітті, і більшість населення, що вже використала разово послуги та переваги від цифровізації вважає їх трендом чи послугою без якої просто важко в тій чи іншій галузі. Я вважаю що світ розвивається, прогрес не стоїть на місці, і нам потрібно йти в ногу з часом.

Мною було вивчено багато інструментів онлайн демократії, котрі на практиці виявили всі свої позитивні сторони. З них хочу зазначити:

-       Відкритий бюджет (https://openbudget.in.ua/) Простий та орієнтований на користувача проект, що в першу чергу має за мету висвітлити бюджетну діяльність у місті чи ОТГ;

-       Платформа ефективного регулювання (https://tools.regulation.gov.ua) з надпотужним інструментом для інформування потенційних підприємців  про порядок реєстрації та набір документів для реєстрації бізнесу Start Business Challenge (https://sbc.regulation.gov.ua/);

-       Платформа для двостороннього зв'язку у діалозі громадяни-місцева влада «Відкрите місто» (http://www.opencity.in.ua/), що входить до платформи е-демократії (https://e-dem.tools/);

-       Система онлайн петицій (https://petitions.com.ua/);

-       Система онлайн заповнення в електронному вигляді заяви для призначення житлової субсидії (https://subsidii.mlsp.gov.ua/);

-       Портал пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/), отримання довідок – справа 5-ти хвилин;

-       Електронні адміністративні послуги Міністерства внутрішніх справ (https://odk.mvs.gov.ua/);

-       Онлайн запис на прийом до лікаря (https://helsi.me/)

-       Запис в онлайн чергу в Державній міграційній службі (https://dmsu.gov.ua/) для отримання закордонного паспорту.

Свого часу я встиг скористуватися перевагами цифровізаціі і оцінив переваги з вищезазначених сервісів. Проживаючи в місті Біла Церква можу зазначити, що найбільш популярним та актуальним сервісом в нашому регіоні є «Відкрите місто»,що в значній мірі допомагає покращити наше місто; та онлайн черга до лікаря, що значно спрощує планування свого часу. Ти прийом в середньому займає 15 хвилин, і це час виключно для тебе, чи твоєї дитини.

Хотів би зазначити, що нам не вистачає інструменту загального інформування на кшталт систем інформування щодо розпродажів та акцій у великих магазинів. Тобто отримання інформації щодо вчиненого поруч злочинного діяння, що в подальшому може виявити потенційного свідка події. Інформування щодо розгляду актуального питання у міській раді. Анонси подій у місті. Опитування, тощо. При цьому використовуючи ті інструменти, що станом на теперішнє є у кожного громадянина: мобільний телефон, електронна пошта.

Я вважаю що потрібно поширювати ідею електронного уряду (e-Government), оскільки вона вже зарекомендувала свою ефективність в більшості країн, і на даний момент є так званим мейнстрімом у галузі державного регулювання.

І хоча ми стикаємося з певними перешкодами. На кшталт не досвідченості в користуванні електронними новинками, чи відсутності законодавчого врегулювання процедури. Ми планомірно рухаємося до створення ефективного регулювання державою у всіх її аспектах та напрямах.